Miekkailukokeilua, twerkkausta tai crossfit-kurssia – Vakuutus- ja finanssialan urheiluseura on tarjonnut yhtiöiden välistä työpaikkaliikuntaa jo vuodesta 1949

Mille kuulostaisi melonta, rantalentopallo tai vaikka curling-turnaus muiden samalla alalla työskentelevien kanssa? Finanssialalla on oma matalan kynnyksen urheiluseura nimeltään Vakuutus- ja finanssialan urheiluseura Vufi, joka on liikuttanut eri yhtiöiden työntekijöitä jo 75 vuoden ajan.

”Osallistujat tuo yhteen finanssiala, eli työnteko, jonkin tietyn urheilulajin sijaan. Lisäksi tarjonta on erittäin monipuolista. Järjestetään osallistumismahdollisuuksia monipuolisesti eri lajeihin, ja tarjolla on usein jotain sekä aloittelijoille että kokeneemmille”, kertoo vakuutusyhtiö Ifissä legal business partnerina työskentelevä ja Vufin varapuheenjohtajana toimiva Amanda Aalto.

Nykyisin Vufissa suurin osa toiminnasta perustuu erilaisiin lajikokeiluihin ja muutamien käyntikertojen mittaisiin kursseihin. Niihin kiireisten ihmisten on helppo sitoutua tai tulla kokeilemaan jotain uutta. Viimeisen vuoden aikana ohjelmassa on ollut esimerkiksi keilauskurssia, swing-tanssia, hiihdon tekniikkaopetusta, leijalautailua, melontaa, suunnistuksen firmaliigaa – ja omat usean lajin kesäkisat päätösbileineen. Silloin tällöin on myös seuran sisäisiä kisoja, kuten rantalentopallon, curlingin ja keilailun vuotuiset mestaruuskisat. Niissä ei tosin vedetä otsa rypyssä, vaan rakkaudesta lajiin.

Vufi toimii siten, että jäseninä olevat yhtiöt maksavat vuotuisen jäsenmaksun työntekijämääräänsä perustuen – maksu on reilut 2€ työntekijää kohden. Kaikki yhtiön työntekijät ovat oikeutettuja ottamaan osaa Vufin tapahtumiin ja järjestämään niitä itse.

”Pääasiassa tapahtumia järjestävät Vufin hallituksen jäsenet, mutta kuka tahansa Vufin jäsenyhtiön työntekijä voi lähteä järjestämään tapahtumaa. Tähän on tarkat ja hyvät ohjeet olemassa Vufin sivuilla”, Aalto kertoo vapaaehtoisuuteen perustuvasta toiminnasta.

Yhteisöllisyyttä ja sohvalta ylös repimistä

Vufin rahallisen tuen kautta liikuntaharrastus on aina halvempaa kuin muutoin. ”Kyllä Vufin paras puoli on silti se, että se antaa mahdollisuuden kokeilla matalalla kynnyksellä jotain uutta liikuntamuotoa. Ei tarvitse olla ammattilainen lähteäkseen mukaan”, kertoo Vufin puheenjohtajana toimiva Jussi Karhunen. Hän on töissä kehityspäällikkönä Finanssiala ry:ssä.

”Meillä on pari viikoittaista vakiovuoroa rantalentopallossa ja lentopallossa sekä kesäisin padelissa. Muutoin toiminnan runkona ovat erilaiset kurssit ja lajikokeilut. Meillä on ollut kaikenlaista ratsastuksesta kuumailmapallolentoon, Alexander-tekniikkaan, ja jousiammuntaan. Viime syksynä käytiin repäisemässä perinteinen cooperin testi halukkaiden kesken. Koska eihän sitä yksin viitsi!”

Liikkumisen lisäksi Vufissa tutustuu samalla alalla töissä oleviin ihmisiin. Seuralla on myös kerran pari vuodessa iltajuhlia, jolloin trikoot vaihdetaan pikkujouluvaatteisiin ja pidetään hauskaa lenkkipolkujen sijaan kaupungin yössä.

Miten suosittua Vufin tapahtumiin osallistuminen on? ”Sitä suositumpaa, mitä enemmän toimintaa mainostetaan talon sisällä. Mutta aika suosittua se on jo nyt, ei If ihan turhaan ole kahtena vuonna peräkkäin Penan maljaa voittanut”, varapuheenjohtaja Amanda Aalto sanoo. Penan malja on kiertopalkinto, joka jaetaan vuosittain aktiivisimmin tapahtumiin osallistuneelle yhtiölle.

Historiassa jopa yhteispohjoismaisia kisoja

Vufin historia juontuu aikaan, jolloin työpaikkojen yhteisöllisyys oli hieman nykyistä korkeammalla tasolla ja työurat saman työnantajan palveluksessa nykyistä pidempiä. Vufi oli aluksi vakuutusalan urheiluseura ja pankkialalla oli omansa. Pankkialan urheiluseura hiipui pois, ja 2000-luvun alkupuolella Vufi muuttui koko finanssialan urheiluseuraksi. Muissa Pohjoismaissa on ollut omat vakuutusalan urheiluseuransa, joista Vufi on enää ainut jäljellä oleva.

Aina vuoteen 2018 asti pohjoismaiset vakuutusalan urheiluseurat järjestivät pohjoismaisia mestaruuskisoja, viimeiset pidettiin Kööpenhaminassa. Niiden perillisenä Vufilla on omat kesäkisansa kahden vuoden välein.

”Tiivistäisin niin, että Vufi on finanssialan työpaikkahöntsää – jo vuodesta 1949!”, Karhunen toteaa.

*Juttu on julkaistu osana EK:n Toimintakykyinen tekijä -juttusarjaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan