Maksuliikenne-estot eivät estä ongelmapelaamista – hyödyttömistä estoista tulisi luopua samalla, kun rahapelisääntelyä rukataan

Lähes puolet rahapelaamisesta Suomessa suuntautuu Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän ulkopuoliseen pelaamiseen Kuva: Andrew Angelov / Shutterstock
  • Rahapelilain mukaisista hyödyttömistä maksuliikenne-estoista on syytä luopua samalla, kun lakia uudistetaan.
  • Poliisihallitus ylläpitää listaa rahapeliyhtiöistä, joille lähtevät maksut on estettävä. Listalla oli alkuvuodesta 2023 kaksi toimijaa, toukokuusta 2023 lähtien ei yhtäkään.
  • Finanssiala ry:n jäsenpankit eivät ole lain voimassaoloaikana saaneet yhtäkään Poliisihallituksen listalla olevalle yritykselle osoitettua estettävää maksutoimeksiantoa.
  • Tämä siitä huolimatta, että lähes puolet rahapelaamisesta suuntautuu Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän ulkopuoliseen pelaamiseen.
  • Pankkien ja viranomaisten resurssit on syytä kohdistaa hyödyllisempään toimintaan.

Arpajaislaki uudistui vuoden 2023 alussa. Siinä rahapelihaittoja yritetään hillitä muun muassa maksuliikenne-estoilla, joilla rajoitetaan pelaamista ulkomaisilla rahapelisivustoilla. Sisäministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan uutta uudistusta rahapelijärjestelmän muuttamisesta lisenssimalliseksi.

Poliisihallitus ylläpitää listaa kiellettyä  rahapelitoimintaa harjoittavista yrityksistä , joille osoitetut maksut pankkien on pysäytettävä. Listalla ei ole lähes puoleentoista vuoteen ollut yhtäkään kiellettyä toimijaa. Myöskään pankit eivät ole saaneet ainuttakaan estolistan yhtiöille osoitettua ja siten estettävää maksutoimeksiantoa. Laki on ollut voimassa vuoden 2023 alusta.

Järjestelmä aiheuttaa kustannuksia sekä pankeille että estolistaa ylläpitävälle viranomaiselle. Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen uskoo, että näille resursseille olisi järkevämpääkin käyttöä ongelmapelaamisen torjunnassa.

”Rahapelilakia uudistetaan paraikaa lisenssimalliin siirtymiseksi. Kun laki nyt muutenkin uudistuu, niin siitä tulisi samalla poistaa hyödyttömät maksuliikenne-estot.”

Mikseivät maksuliikenne-estot sitten toimi? Rahapelejä tarjoavien yritysten on helppo kiertää maksuliikenne-estoja useilla eri tavoilla. Pankit voivat estää ainoastaan estolistoilla oleville yrityksille välitettäviä maksuja, mutta viranomaisen on vaikea tunnistaa kyseisiä yrityksiä. Yrityksillä voi olla useita eri nimiä, ja ne voivat käyttää välikätenä muita ulkomaisia yrityksiä.

”Pelaajan on myös helppo kiertää mahdollisia estoja esimerkiksi avaamalla tili ulkomaiseen nettipankkiin tai hyödyntämällä mobiililompakoita”, Tolvanen huomauttaa.

Lisäksi, kun rahapelit siirtyvät lähivuosina lisenssijärjestelmään, potentiaalisia maksuliikenne-estotapahtumia on näköpiirissä vielä nykyistäkin vähemmän.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan