Luontokadon pysäyttäminen vaatii mukaan koko yhteiskunnan – finanssiala valmistelee alan omaa luontositoumusta

Finanssiyhtiöt valmistelevat alan omaa luontositoumusta ja mittareita, joilla kerätään yhteen ja kuvataan alan luontokadon vastaisia toimia vuosina 2024–2028.
  • Finanssiyhtiöt sitoutuvat alan luontositoumuksessa tukemaan toiminnassaan toimenpiteitä, joilla edistetään Kunmingin-Montrealin luonnon monimuotoisuuskehyksen tavoitteita.
  • Moni Finanssialan jäsenyhtiö on jo valmistellut tai valmistelee parhaillaan omia biodiversiteettitiekarttojaan ja -strategioitaan.
  • Luontokato on noussut nopeasti rahoittajien ja yritysten asialistalle niin kansainvälisesti kuin Suomessakin, ja se on alettu ymmärtää ilmastokriisiin verrattavana uhkana liiketoiminnalle.

Finanssiyhtiöt valmistelevat omaa luontositoumusta ja mittareita, joilla kerätään yhteen ja kuvataan alan luontokadon vastaisia toimia vuosina 2024–2028. Yhtiöt sitoutuvat toiminnassaan tukemaan toimenpiteitä, joilla edistetään Kunmingin-Montrealin luonnon monimuotoisuuskehyksen tavoitteita.

”Aikamme suurimmat globaalit haasteet ovat ilmastonmuutos ja luontokato. Näitä haasteita ei pääse pakoon mikään toimiala, ei myöskään finanssiala”, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.  

Luonnon monimuotoisuuden häviäminen on kriittinen uhka koko ihmisen olemassaololle, mutta myös rahoitusvarojen ja talouksien suorituskyvylle ja kestävyydelle.

”Ihmisen toiminta on aiheuttanut luonnon monimuotoisuuden hupenemisen ennennäkemättömällä nopeudella ja laajuudella. Tämä asettaa meille suuria haasteita, mutta samalla se avaa mahdollisuuksia muuttaa rahoitusalan ja koko elinkeinoelämän toimintatapoja kestävämmiksi”, Ahosniemi huomauttaa.

Ahosniemen mukaan alalla on nähtävissä hyviä edistysaskeleita. Moni Finanssialan jäsenyhtiö on esimerkiksi jo valmistellut tai valmistelee parhaillaan omia biodiversiteettitiekarttojaan ja -strategioitaan. Luontokato on noussut nopeasti rahoittajien ja yritysten asialistalle niin kansainvälisesti kuin Suomessakin, ja se on alettu ymmärtää ilmastokriisiin verrattavana uhkana liiketoiminnalle. Myös finanssiala on päättänyt kääriä hihansa ja ryhtyä alana tekemään paremmin näkyväksi yhteisiä ponnisteluitaan.

Finanssiala on keskeisessä roolissa yritysten kasvun rahoittajana ja liiketoiminnan riskien vakuuttajana. Riskien, kuten luontokadon, pitäisi teoriassa näkyä rahoituksen ja vakuutusten hinnoissa. Tämä vaatii kuitenkin ymmärrystä ja tietoa liiketoiminnan luontoriskeistä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

”Luonnon ja sen monimuotoisuuden turvaaminen on koko yhteiskunnan asia. Tarvitsemme sekä kunnianhimoista politiikkaa että koko elinkeinoelämän panosta. Näin suuren muutosvoiman on näyttävä yhtiöiden strategioissa ja läpileikkaavasti liiketoiminnassa. Edelläkävijöillä on tässäkin asiassa kilpailuetu. Rahoitusala on valmis kantamaan vastuunsa, mutta ei voi tehdä muutosta muiden puolesta,” Ahosniemi muistuttaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan