Liikennevakuutuslaki uudistuu vuodenvaihteessa. Uudistus ei vaadi kuluttajalta toimenpiteitä.
Uudistuksen myötä liikennevakuutuksen laiminlyönnistä rangaistaan kovemmin. Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa, ja poliisi voi ottaa rekisterikilvet pois, jos tapaa tällaisen ajoneuvon liikenteessä. Laiminlyönnistä seuraavat maksut kohoavat yli 50 prosenttia. ”Jatkossa vakuuttamatta jättäminen on todella kallista,” sanoo Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) johtaja Janne Jumppanen.
LVK:n mukaan vuosittain tulee noin 42 000 ilmoitusta ajoneuvorekisterin laiminlyönneistä. Vuosittain sattuu myös satoja vahinkoja, joissa vakuutus on epäselvä. Laiminlyöntimaksun suuruuteen vaikuttavat laiminlyöntiajan pituus, laiminlyönnin tahallisuus ja toistuvuus sekä se, onko ajoneuvoa käytetty liikenteessä.
Vakuutusala olisi toivonut vielä laajempaa sanktiointia laiminlyönneille. Uudistus ei määrää laiminlyöntimaksua tilanteessa, jossa vakuutus on, mutta maksut on laiminlyöty. LVK:n mukaan puuttuvat maksut aiheuttavat miljoonaluokan luottotappioita.
Vahinkohistoria huomioidaan laajemmin
Liikennevakuutuksen bonusjärjestelmä säilyy, mutta vakuutusyhtiöt voivat jatkossa huomioida ajoneuvon vahinkohistorian aiempaa laajemmin. Yhden ajoneuvon vahinkohistoria voidaan ottaa huomioon useamman ajoneuvon vakuutusten hinnoittelussa ja päinvastoin. Näin esimerkiksi, jos perheessä on useampi auto. Muutos koskee vain yksityishenkilöiden vakuutuksia.
Liikennekäytöstä poistettua ajokkia ei uudistuksen myötä enää tarvitse vakuuttaa. Vakuutus pitää erikseen irtisanoa. Jos liikennevakuutus on irtisanottu, se on otettava uudelleen ennen kuin ajoneuvo otetaan taas käyttöön.