Tutti, helistin ja sijoitussalkku – Lapsen Säästöstartti tekee vauvoista sijoittajia

FA:n asiantuntijat ja salkku, jossa vauvantarvikkeita
FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi ja juristi Aurora Idänpää kertovat, millainen on Lapsen Säästöstartti ja mitä hyötyä siitä olisi.
  • Lapsen Säästöstartti tekisi sijoittamisesta arkipäiväistä jo pienestä pitäen.
  • Finanssiala ry:n Lapsen Säästöstartilla mahdollisimman monella lapsella ja perheellä olisi mahdollisuus aloittaa sijoittaminen, vaurastua ja vahvistaa taloustaitojaan.
  • Hallitusohjelmassaan Orpon hallitus on sitoutunut selvittämään mahdollisuutta toteuttaa ”vastasyntyneen osakesäästötili”. Ehdotus nousi esiin jo edellisellä hallituskaudella.
  • FA kannustaa hallitusta, että se ottaa Lapsen Säästöstartin huomioon hallitusohjelman kirjausta toteuttaessaan.

”Sijoittamisen ja säästämisen pitäisi olla kaikille suomalaisille arkipäiväistä, samaan tapaan kuin liikunnan harrastamisen ja työkyvystä huolehtimisen. Siihen on syytä kannustaa jo pienestä pitäen”, toteaa Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Avuksi FA esittää Lapsen Säästöstarttia. Mallin avulla hallitus voisi toteuttaa hallitusohjelmansa kirjauksen vastasyntyneen osakesäästötilistä jonne valtio lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle suomalaiselle lapselle ensisijoituksen osana äitiyspakkausta. Hallitus on sitoutunut asian selvittämiseen.  Ajatus syntyi jo edellisellä hallituskaudella työ- ja elinkeinoministeriön kotimaisen omistajuuden vahvistamista pohtineessa työryhmässä.

”Lapsen Säästöstartin tarkoitus on valtavirtaistaa pitkäaikainen ja suunnitelmallinen yksityishenkilöiden sijoittaminen jo nuoresta iästä lähtien. Tämä vahvistaisi myös kansalaisten talousosaamista”, sanoo mallia FA:ssa valmistellut juristi Aurora Idänpää.

Lapsen Säästöstartin peruspilarit

  • Valtion luovuttama alkupääoma, esimerkiksi 300 euroa syntyvää lasta kohden.
  • Laaja sijoituskohdevalikoima, johon kuuluu osakkeiden lisäksi esimerkiksi rahastoja, arvopapereita ja sijoitusvakuutuksia.
  • Säästöstarttiin sijoitettua varallisuutta tai sen tuottoa ei ole mahdollista nostaa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä.
  • Varallisuutta tai sen tuottoa ei veroteta ennen sen nostamista.
  • Säästöstarttiin täytyy olla mahdollisuus tehdä lisäsijoituksia, joita on kohdeltava verotuksellisesti samoin kuin alkupääomaa.
  • Alle 18-vuotiaan lapsen Säästöstartti ei vaikuta perheen saamiin sosiaalietuuksiin.

Vaikka suomalaisten sijoittamisinto on kasvanut viime vuosina, edelleen valtaosa suomalaisista ei sijoita ja jää paitsi mahdollisuudesta vaurastua. Suomessa vallitsee jopa epäluuloa ja vastustusta kansankapitalismia ja vaurastumista kohtaan. Vertailun naapurimaidemme kansalaisiin suomalaiset häviävät reilusti: ruotsalaisilla ja tanskalaisilla on yli kaksi kertaa suomalaisia suuremmat rahoitusvarat BKT:hen suhteutettuna.

”Lapsen Säästöstartti hälventäisi sijoittamiseen kohdistuvia epäluuloja ja auttaisi kansalaisia vaurastumaan – jo pienestä pitäen”, Ahosniemi sanoo.

Säästöstarttiin kuuluu valtion maksama alkupääoma, esimerkiksi 300 euroa, jota vanhemmat voivat hakea esimerkiksi samassa yhteydessä, kun he hakevat lapsilisää

”Alkupääoma on keskeinen kannustin Säästöstartin avaamiselle sellaisille perheille, joille sijoittaminen ei ole entuudestaan tuttua. Tämä on kansankapitalismia sanan perimmäisessä merkityksessä. Pelkästään osakkeita laajempi sijoitusvalikoima madaltaa aloittamisen kynnystä, auttaa riskin hajauttamisessa ja mahdollistaa lisäsijoitukset pienilläkin summilla”, Ahosniemi sanoo.

Lapsen Säästöstartin yksi keskeisistä ideoista on, että sukulaiset voivat laittaa esimerkiksi joululahjarahat suoraan säästötilille, jossa ne vuosien mittaan kasvavat korkoa korolle.

”Pelkkä 300 euron pääomakin kasvaa rahastossa mukavasti. Mutta kuten kuvasta näkyy, melko maltillisella 30 euron kuukausittaisella lisäsijoituksella tuotto olisi kasvanut lapsen täysi-ikäistymiseen mennessä jo useaan tuhanteen euroon”, Idänpää muistuttaa.

Lapsen Säästöstartti julkistettiin mediatilaisuudessa 10.4.2025. Katso tilaisuuden tallenne

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan