Puolitoista vuotta sitten Mari Järvinen ja Raija Nikander päättivät LähiTapiolassa muutaman muun työkaverinsa kanssa koettaa jotain mistä tulee taatusti hyvä mieli. He hankkivat suklaapatukoita ja leffalippuja ja veivät niitä satunnaisille ihmisille konttorissa. "Anna tämä jollekin kollegallesi kiitoksena avusta tai hyvästä työstä – kenelle haluat!" Sitä hymyä ja hämmennystä! Hyvän tahdon sankarit oli syntynyt.
”Isossa talossa lähdetään monesti liian vaikeasti tekemään asioita. Kysellään lupia ja strategioita, vaikka ketteryyttä kaivataan. Me päätimme vaan kokeilla”, palvelujohtajana työskentelevä Nikander kertoo menestyneen kokeilun alkutaipaleesta.
LähiTapiolassa oli innovaatiotyöpaja, johon Nikander ja Järvinen osallistuivat. Monissa työpajan työryhmissä kehitettiin tuotteisiin liittyviä innovaatioita asiakkaille, mutta Nikanderin ja Järvisen ryhmä keksi työyhteisön hyvinvointia konkreettisesti parantavan idean. Sen ajatuksena oli saada työyhteisö levittämään hyvää tahtoa kaikkien keskuuteen. Jo työpajan toisena päivänä he olivat kokeilemassa ideaansa ja jakamassa patukoita ja lippuja konttorissa.
”Yhtiöiden arvot ovat monesti tosi korkealentoisia, kuten ’luottamus’ tai ’yhteistyö’ – halutaan, että onnistutaan töissä yhteistyöllä. Mutta mitä me voitaisiin sen eteen ihan oikeasti tehdä täällä työpaikalla? Siitä se lähti”, palvelujohtajana työskentelevä Mari Järvinen kertoo idean synnystä.
Hyvä henki valuu toimistoilta asiakkaille
Nykyisin LähiTapiolan konttorissa on herkkukaappeja ja -laatikoita, joista voi käydä hakemassa palkkion työkaverilleen haluamastaan asiasta. Ele on pieni, mutta tärkeä. Kun kollega kiittää, se tuntuu merkitykselliseltä. Hyvä fiilis näkyy myös asiakkaille. Esimerkiksi sairastuneelle tai tapaturmaan joutuneelle asiakkaalle on LähiTapiolasta lähetetty postissa suklaata ja käsinkirjoitettuja kortteja tai kirjeitä, joissa toivotaan pikaista paranemista. Sellainen on inhimillistä ja koskettavaa.
Suklaiden ja leffalippujen jakamisesta lähti liikkeelle LähiTapiolassa itseään isompi asia – Hyvän tahdon sankarit. LähiTapiolassa Hyvän tahdon sankareita on alettu kutsua heimoksi. ”Ajatus on, että jokainen voi itse keksiä, mikä olisi itselle sopiva Hyvän tahdon sankari -teko”, Järvinen kertoo.
”Kyse ei ole vain materian jakamisesta. Hyvän tahdon sankaruus on mieleenpainuvia kohtaamisia ja työkaverin tsemppaamista. Ajatusta on viety alueyhtiöihimme eri puolille Suomea. He ovat lähteneet viemään ajatusta eteenpäin heille sopivalla tavalla niin, että valmiita toimintaohjeita ei jaettu”, Nikander sanoo.
Alueyhtiöissä on esimerkiksi kehitetty Hyvän tahdon bingo, jossa työntekijä saa pienen bingoruudukon, jossa on erilaisia hyvän tahdon tehtäviä. Sellaisia, kuin kehu työkaveria tai auta kollegaa kiperässä paikassa. Kun tehtäviä suorittaa, bingoruudukko täyttyy.
Kun Nikanderia ja Järvistä kuuntelee, tulee vakuuttuneeksi siitä, että Hyvän tahdon sankarit on LähiTapiolassa isollaan oleva asia. On sovittu, että kerran vuodessa yhtiössä järjestetään Hyvän tahdon päivä, jossa muun muassa palkitaan äänestyksen perusteella valittava vuoden Hyvän tahdon sankari.
Idean vetovoimaisuudesta kertoo se, että Hyvän tahdon sankarit -toimia junailee LähiTapiolassa eri osastoilla työskenteleviä henkilöitä. HR-osastolla asiaa ei keksitty. ”Kokoonnumme kuukausittain ja mietimme mitä kokeilemme seuraavaksi ja miten viemme sankaruutta yhdessä eteenpäin. Ydinryhmään on tullut mukaan myös muita halukkaita. Millään lailla tätä ei ole kaupallistettu. Tätä saa ihan vapaasti kopioida!” Järvinen sanoo.
Niin. Miksei teilläkin voitaisi olla töissä Hyvän tahdon sankareita?
Finanssiala esittelee jäsenyhtiöidensä hyviä käytäntöjä ja ideoita, jotka parantavat henkilöstön työhyvinvointia, viihtyvyyttä ja tuottavuutta.