Koko talvi kesämökillä – älä jäädytä etätyökonttorin putkia ja muista paloturvallisuus

Kun muistaa tietyt perusasiat, kesämökin talvikäyttö sujuu ongelmitta. Kuva: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock
  • Mökin vesiputkien jäätyminen tulee estää ja huolehtia siitä, että sisälämpötila on kodinkoneille sopiva.
  • Huolehdi nuohouksesta asianmukaisesti. Mitä enemmän tulisijoja käytetään, sitä suurempi on nuohouksen tarve.
  • Pidä huolta, että palovaroittimia on riittävästi ja että ne toimivat.

Mökkiä ei aina välttämättä laiteta talviteloille, vaan sitä voidaan käyttää myös ympärivuotisesti. Kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyy kuitenkin paljon huomioitavaa.

Kun mökkiä käytetään satunnaisesti talvisaikaan, tulee tyhjään mökkiin jättää vähintään 10 asteen peruslämpö ja varmistaa, että vesijohdot eivät pääse jäätymään mistään kohtaa. Lattian rajassa ja nurkissa saattaa olla huomattavasti kylmempää kuin metrin korkeudella.

”Sen sijaan, että mökki valmisteltaisiin talvea varten tyhjentämällä vesiputket ja irrottamalla jääkaappien ja pakastinten töpselit seinästä, tuleekin huolehtia, että vesiputket eivät jäädy ja että sisälämpötila on kodinkoneille sopiva”, tiivistää Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Palovaroittimia ei voi olla liikaa

Palovaroitin on pakollinen turvalaite kaikissa rakennuksissa, joissa yövytään. Palovaroitin pitää määräysten mukaan olla jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja vähintään yksi jokaisessa kerroksessa.

”Palovaroittimia ei kuitenkaan voi olla liikaa. Hyvä muistisääntö on, että jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen kannattaa asentaa palovaroitin”, Mero muistuttaa.

Palovaroittimen pariston kunto tarkistetaan käyttöohjeen mukaisesti, yleensä kerran kuussa testinappia painamalla. Lisäturvallisuutta mökille tuovat häkä- ja kaasuvaroitin sekä alkusammutusvälineet.

Säännöllisesti käytettävät tulisijat ja hormit pitää nuohota määrävälein. Lähes joka kymmenes vapaa-ajan asunnon tulipalo aiheutuu tulisijoista tai savuhormeista.

”Vakituiseen asumisen käytettävän rakennuksen tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein ja vapaa-ajan rakennusten kolmen vuoden välein. Mikäli mökillä asutaan pitkiä aikoja ja tulisijaa käytetään paljon, voi olla järkevää huolehtia nuohouksesta kuten vakituiseen asumiseen käytettävässä asunnossa”, Mero sanoo.

Pelastuslain mukaan on rakennuksen omistajan tai haltijan vastuulla, että ammattitaitoinen nuohooja hoitaa nuohouksen määräysten mukaisesti.

Muista myös nämä

Huolehdi, että kaikkien perheenjäsenien puhelimiin on asennettu 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.

Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa.
Testaa kaikki varoittimet säännöllisesti. Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin kerran vuodessa.

Vanhat akut ja patterit saattavat ikääntyessään aiheuttaa tulipalon, ja käytöstä poistettu vanha pakastin vie tarpeettomasti tilaa. Mero vinkkaa kierratys.info-sivustosta, josta löytää helposti paikan, mihin mitäkin jätettä pystyy toimittamaan.

”Sivustolla on kartalle merkittynä tuhansia kierrätyspisteitä ympäri Suomen. Jätteiden ja vanhojen sähkölaitteiden kierrättäminen on myös ympäristöteko”, Mero sanoo.

Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, jos kiipeät katolle rännien puhdistukseen. Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa valmiina auttamaan.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan