Kansankapitalismi voi olla hyvinvointiyhteiskunnan pelastus – osakesäästötili yksi tärkeä sijoittamisen väline

Yksilöiden omaa varautumista tarvitaan ikääntyvässä Suomessa, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi korosti EVAn analyysin julkaisutilaisuudessa.
  • Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus edellyttää kansankapitalismin vahvistamista.
  • Finanssiala ry (FA) pitää osakesäästötiliä hyvänä keinona edistää kansankapitalismia esimerkiksi sijoitusrahastojen ja sijoitusvakuutusten sekä vapaaehtoisen eläkesäästämisen rinnalla.
  • Osakesäästötili on houkuttanut suomalaisia, mutta kasvunvaraa on rutkasti.
  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) esittää ehdotuksia osakesäästötilin kehittämiseksi.

Jos suomalaisilla olisi enemmän sijoitusvarallisuutta, sitä todennäköisesti myös sijoitettaisiin enemmän Suomeen. Väestön ikääntyminen rasittaa julkista taloutta, jolloin oman varautumisen merkitys kasvaa entistäkin tärkeämmäksi. Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus edellyttää kansankapitalismin vahvistamista. Osakesäästötili on yksi tärkeä sijoittamisen väline, Finanssiala (FA) ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi korostaa.

“On hyvä, että yhä useampi eri taustasta tuleva suomalainen löytää sijoittamisen. Tästä on hyvänä esimerkkinä, että suurin osa rahastosijoittajista on tavallisia keskituloisia suomalaisia. Yksilöiden omaa varautumista tarvitaan ikääntyvässä Suomessa hoivamenoihin, elämätilanteiden muutoksiin ja myös ylivelkaantumisen torjuntaan.”

Kotitalouksien varallisuuden kasvattamisen lisäksi kansankapitalismi parantaisi kansalaisten taloudenhallintaa ja toisi sijoittamista entistä useampien ulottuville. Finanssiala ry kannattaa hallitusohjelman ehdotusta niin sanotusta lasten säästötilistä. Mallissa valtio lahjoittaisi jokaiselle Suomessa vakituisesti asuvalle vastasyntyneelle esimerkiksi 300 euroa, joka pitää sijoittaa osakesäästötilille, sijoitusrahastoon tai sijoitusvakuutukseen.

”Lasten säästötili on viisas hanke muun muassa siksi, koska se edistää talouskasvatusta. Ihmiset pääsisivät tasa-arvoisemmin sisään sijoittamisen maailmaan ja ottaisivat enemmän vastuuta omasta taloudestaan”, Ahosniemi kehuu.

Osakesäästötili kaipaa kehittämistä

Osakesäästötili otettiin käyttöön Suomessa vuoden 2020 alussa, ja sen tavoitteena on kannustaa suomalaisia pitkäaikaiseen osakesäästämiseen. Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) analyysista ilmenee, että osakesäästötilijärjestelmää on syytä edelleen kehittää.

Suomen osakesäästötileillä oli huhtikuussa 2024 arviolta kolmen miljardin euron edestä varoja, kun taas Ruotsissa vastaavien sijoitussäästötilien (ISK) verotusarvo oli 149 miljardia euroa vuonna 2023.

”Osakesäästötili on hyvä lisä kansankapitalismin valikoimiin esimerkiksi sijoitusrahastojen, sijoitusvakuutusten ja vapaaehtoisen eläkesäästämisen rinnalla. Järjestelmän kehittäminen on kannatettavaa, jotta siitä saataisiin houkuttelevampi sijoituskohde”, sanoo Ahosniemi.

EVA ehdottaa analyysissaan osakesäästötiliä kehitettävän niin, että tilin yläraja poistetaan, mahdollistetaan aikaisempien osakeomistusten siirtäminen osakesäästötilille ja laajennetaan sijoituskohdevalikoimaa.

Ahosniemen mukaan on tärkeää, että sijoittaminen on mahdollisimman helppoa ja että tarjolla on monipuolisesti erilaisia tapoja sijoittaa erilaisiin tarpeisiin.

“Kun kansankapitalismia edistetään, tulee edetä laajalla rintamalla eikä keskittyä vain yhden sijoitusmuodon kehittämiseen. Kansankapitalismi tulee nähdä muunakin kuin suorien pörssiosakkeiden omistamisena.”

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä, että aiempaa useammat suomalaiset pystyisivät vaurastumaan ja työllistämään käyttämällä palveluita. Se vahvistaisi kansantaloutta ja mahdollistaisi huolehtimisen myös kaikkein vähäosaisimmista. On tärkeä muistaa, että sijoittamisella voi vaikuttaa esimerkiksi ilmastomuutoksen hillintään.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan