EU:sta tuleva finanssialan sääntely on lisääntynyt suuresti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vastikään Finanssiala ry:ssä (FA) EU-asioista vastaavaksi johtajaksi nimitetty Mari Pekonen-Ranta kertoo, että komissio valmistelee parhaillaan suuria sääntelyuudistuksia viimeisteleviä viimeisiä ehdotuksiaan. Finanssialalle näistä keskeisimpiä ovat pankkiunionin loppuunsaattaminen ja pääomamarkkinaunionin viimeistely. Uudet työkalut finanssialan vastuullisuuteen ovat myös korkealla tavoitteissa.
EU:sta tulevan lainsäädännön rakenne on viime vuosina muuttunut. Direktiivien ja suoraan sovellettavien asetusten lisäksi alemman tason sääntelyä on tullut runsaasti kuluneen viiden vuoden aikana eurooppalaisilta finanssivalvojilta.
”Karkeasti arvioiden noin neljä viidesosaa kaikesta finanssialan sääntelystä on lähtöisin EU-tasolta”, Pekonen-Ranta sanoo. ”On tärkeää, että EU-komission asialistalla on yhä sääntelyn järkevöittäminen. Tällä hetkellä komissio esimerkiksi kartoittaa finanssialan raportointia koskevien säännösten päällekkäisyyttä ja ristiriitaisuuksia. Olemme toimittaneet komissiolle runsaasti esimerkkejä muutostarpeista.”
Pekonen-Ranta on työskennellyt FA:ssa jo melkein kymmenen vuotta muun muassa johtavana lakimiehenä vetäen muun muassa suunnittelevaa EU-tiimiä. EU-asiat ovat korkealla esimerkiksi FA:n hallitusohjelmatavoitteissa.
”EU-lainsäädäntöpohjan takia on tärkeää, että vahva EU-tiimi keskittyy ennakoimiseen, uusien impulssien seurantaan sekä haistelemaan, mikä seuraavaksi nousee keskustelunaiheeksi Brysselin käytävillä. EU-tiimillä on käytännön kokemusta ja laajat verkostot Brysselistä. Luonnollisesti EU-edunvalvontaan osallistuu lähes jokainen FA:n työntekijä”, Pekonen-Ranta kertoo. ”Osallistumme tällä hetkellä myös neuvotteluihin uusien allianssien luomiseksi Pohjois-Euroopan maiden kesken. Britannian lähtö EU:sta sekä keskustelu EU:n tulevaisuudesta edellyttävät, että mietimme yhteistyötä uusin silmin.”
Ensi vuosi on EU-edunvalvonnassa poikkeuksellisen vauhdikas. Kevään EU-parlamenttivaalien jälkeen strategisempi lainsäädäntötyö taukoaa. Uusi komissio ja parlamentti ryhtyvät valmistelemaan tulevien vuosien tavoitteitaan. Brexit-neuvotteluiden kuumat vaiheet ovat luultavasti vielä käynnissä. Suomi aloittaa EU-puheenjohtajamaana heinäkuun alussa, siis erittäin mielenkiintoiseen aikaan. Monet silmät kääntyvät silloin suomalaisten toimijoiden suuntaan.