Lähes 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että vanhuuteen varautumisen tulisi olla helpompaa ja houkuttelevampaa. Luku selviää Finanssiala ry:n (FA) teettämästä Vakuutustutkimuksesta. Vanhuuteen kannattaakin varautua hyvissä ajoin – jo ennen kuin kaihi alkaa vaivata ja lonkkaa kolottaa. Varautumisesta keskusteltiin FA:n ja Vanhustyön keskusliiton tilaisuudessa.
Asuntolainan, perheen, työpaikan ja kesämökin ristitulessa ei kolmikymppisellä välttämättä tule mieleen pohtia, kuinka aikoo selvitä kahdeksankymppisenä. FA järjesti yhdessä Vanhustyön keskusliiton kanssa tilaisuuden, jossa pohdittiin taloudellista varautumista ikääntymiseen.
”Joukko oli melko yksimielinen, että varautuminen vanhuuteen ei ole kovin helppoa. Omaa tilannetta voi olla vaikea suhteuttaa tarjolla oleviin palveluihin. Oman varallisuutensa, esimerkiksi asunnon arvon, käsittäminen voi myös olla hankalaa”, pohti FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.
Mullan alle vie toki kaikkien tie, mutta sitä ennen on entistä pidempi vanhuus. Miten sen viettää, määräytyy usein jo huomattavasti ennen kuin vanhuus oikeastaan on ajankohtaista.
”Ikääntymisen ei tarvitse olla pelkkä uhka, vaan se voi olla myös mahdollisuus”, Kauppi summaa.
Tippuuko tulotaso?
Kun opinnot alkavat olla takana ja työelämä edessä, aletaan yleensä perustaa perhettä. Elämä on hektistä ja kiireistä, ja harvalla on aikaa miettiä pitkälle tulevaisuuteen.
”Kun alkaa syntyä säästöjä, lainoja on ehkä ehtinyt hieman maksaa ja perintöäkin on saattanut ehtiä tulla, saattaa olla hyvä tilaisuus alkaa pohtia vanhuuttaan”, maalailee kuluttajaekonomisti Paula Pessi Kuluttajaliitosta.
Pessi puhui tilaisuudessa yhdessä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan viestintäpäällikön Elina Antilan kanssa vanhuuteen varautumisesta.
Eläkkeelle siirtyessä muuttuu moni muukin asia kuin vapaa-ajan määrä. Esimerkiksi tulotaso saattaa alentua yllättävänkin paljon. Sen lisäksi, että ansiotulot muuttuvat eläkkeeksi, ammattiliiton jäsenyys etuineen saattaa päättyä ja vakuutustarve muuttua. Toisaalta terveyspalveluiden tarve saattaa kasvaa.
Tulotason lasku on aina riski taloudenhallinnalle, ja sopeutumista kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin. ”Paljon suomalaisten varallisuutta on kiinni asunnoissa. Onko asunto sellainen, että oman talouden sakatessa voi mahdollisesti muuttaa pienempään? Entä todella niukalla rahalla elävien liikkumavara?” Pessi ja Antila pohtivat.