Jo lähes puolet jälleenvakuutusbisneksestä on päättänyt luopua hiiliriippuvaisista sijoituksistaan. Tuorein päätöksen tehnyt yhtiö on saksalaislähtöinen, maailman neljänneksi suurin jälleenvakuutusyhtiö Hannover Re. Se ei enää jatkossa sijoita varojaan yhtiöihin, joiden tuloista yli neljäsosa tulee hiilestä. Jälleenvakuuttajien trendi kertoo muutoksesta hiilestä riippuvaisten liiketoimintojen kannattavuudessa.
Jälleenvakuutusyhtiöt, jotka tällä hetkellä ovat luopuneet jossain määrin hiilisijoituksistaan, kontrolloivat 45 prosenttia koko maailman jälleenvakuutusmarkkinan arvosta. Näiden yhtiöiden joukkoon kuuluu sellaisia jättejä kuin Swiss Re, Munich Re, SCOR, Lloyd’s, Generali ja Markel Corporation.
Vakuutusyhtiöiden vetäytyminen hiililiiketoimintoihin sijoittamisesta kertoo suoraan, etteivät ne usko hiililiiketoiminnan kannattavuuteen. Seuraava askel kohti ilmastoystävällistä liiketoimintaa on luopua hiilikohteiden vakuuttamisesta eli esimerkiksi kieltäytyä myöntämästä vakuutuksia hiilivoimaloille tai niiden rakennushankkeille. Tämän suuntaisia päätöksiä ovat vakuutusalaa seuraavien ympäristöjärjestöjen mukaan tehneet AXA, Allianz, Scor ja Zurich. Ne joko rajoittavat hiilikohteiden vakuuttamista tai pidättäytyvät siitä kokonaan. Maailman toiseksi suurin jälleenvakuuttaja Swiss Re on ilmoittanut julkaisevansa samansuuntaisia linjauksia tämän vuoden aikana.
”Kun puhutaan finanssialan roolista ja erityisesti vakuutuspuolesta, niin jälleenvakuuttajien linjaus on merkittävä. Käytännössä ensivakuuttajat joutuvat pakostakin miettimään hiilikohteiden vakuuttamisesta aiheutuvia riskejä ja siirtyvät pois hiilen vakuuttamisesta, jos jälleenvakuuttajat eivät enää myönnä vakuutuksia hiilikohteille. Vähintään seurauksena on vakuutusturvan hinnan nousu hiilikohteille, pitemmällä tähtäimellä vaikeuksia vakuutuksen saamisessa”, arvioi Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.