Huijarien taskuun yli 100 miljoonaa euroa suomalaisten varoja kahdessa ja puolessa vuodessa – laitetaan huijarille luu kurkkuun!

Huijarille luu kurkkuun -kampanjan päätähtenä jatkaa Salkkareista tuttu näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.
  • Suomalaiset ovat menettäneet kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana huijareille yli 100 miljoonaa euroa.
  • Samassa ajassa pankit saivat pysäytettyä ja palautettua 65 miljoonaa euroa rikollisille menossa ollutta rahaa.
  • Määrät selviävät Finanssiala ry:n (FA) pankeilta keräämistä tiedoista.
  • Näyttelijä Maija-Liisa Peuhun tähdittämä Finanssiala ry:n kampanja Huijarille luu kurkkuun näkyy taas marraskuussa ihmisten arjessa.

Suomalaiset ovat kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana menettäneet huijareille jo yli 100 miljoonaa euroa. Samassa ajassa pankit saivat pysäytettyä ja palautettua 65 miljoonaa euroa huijareille menossa ollutta rahaa.

Luvut ovat kasvaneet vuosi vuodelta, ja Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi arvioi, että tämän vuoden päätyttyä päästään todennäköisesti taas uuteen ennätykseen.

”Petostorjunta-asiantuntijoiden lentävä lause on Fraud is the New Dope. Digihuijausten tehtailu on nykyään rikollisille tuottoisampaa kuin huumekauppa.”

Huijausluvut perustuvat FA:n pankeilta keräämiin tietoihin. FA kerää luvut puolivuosittain.

Eniten rahaa suomalaiset ovat kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana menettäneet sijoitushuijauksissa: 36 miljoonaa euroa. Pahinta on, että summa on todennäköisesti reilusti alakanttiin.

”Sijoitushuijausten uhrit eivät usein ilmoita pankille tulleensa huijatuiksi. Huijaukset myös usein tapahtuvat kryptovaluuttojen välityspalveluiden kautta, jolloin ne eivät kantaudu pankkien tietoon. Todellinen summa lienee siis vähintään kolminkertainen”, Ahosniemi sanoo.

Huijauksen kohteeksi joutuvat kaikenikäiset, eikä huijausten kohteeksi joutuminen katso myöskään sukupuolta tai ammattia.

Sääntelystäkö apua?

Lainsäätäjät eivät ole istuneet laakereillaan kasvavien huijausmäärien edessä. Euroopan komissio on ehdottanut uusia keinoja rikosten torjumiseen.

Maksupalveluntarjoajille esitetään mahdollisuutta jakaa tietoa epäillyistä huijauksiin käytetyistä tileistä. Myös asiakkaiden tietoutta huijauksista ja jäsenvaltioiden osallistumista tiedonjakoon halutaan lisätä.

”Nämä uudistukset ovat hyviä ja perusteltuja. Pankit tiedottavat jo nyt kanavissaan, ja valtion mukaantulo esimerkiksi television tietoiskuilla tehostaisi tiedon perillemenoa”, Ahosniemi sanoo.

Askel taaksepäin turvallisuudessa olisi sen sijaan muutos, joka koskee vahvan tunnistamisen määritelmää maksujen vahvistuksessa. Komissio ehdottaa muutosta turvamekanismiin, joka vaatii kahta tunnistustekijää eri luokista, joita ovat esimerkiksi salasana, sormenjälki tai matkapuhelin. Jatkossa tunnistamistekijät voisivat olla samasta luokasta, esimerkiksi kaksi salasanaa. Tämä heikentäisi asiantuntijoiden mukaan turvallisuutta.

”Komissio lienee ajatellut toista tavoitettaan eli maksamisen helppoutta. Valitettava tosiasia on, että helppous ja turvallisuus ovat usein saman janan eri päissä.”

Salkkareista tuttu Maija-Liisa Peuhu kampanjan päätähtenä

Finanssiala ry:n Huijarille luu kurkkuun -kampanja näkyy taas lähiaikoina ihmisten arjessa muun muassa bussipysäkeillä ja television mainoskatkoilla.

Kansalaisille suunnatun kampanjan on tarkoitus herättää yleistä valppautta ja lisätä tietoisuutta huijauksista. Kampanjan päätähtenä jatkaa koko kansan rakastama Salkkareista tuttu näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.

Kampanjan sloganissa Peuhu näyttää myös keskisormea huijareille ja kehottaa: Huijarille luu kurkkuun – Tunnista huijaukset ennen kuin ne tunnistavat sinut.​

”Huijausten torjunnassa avainasemassa ovat kuluttajat, jotka pankkien asiakkaina hallinnoivat omaa maksuliikennettään. Heidän on tärkeää tunnistaa huijausyritykset. Huijaustavat muuntuvat jatkuvasti. Paras digitaito on terve epäluulo”, Ahosniemi kiteyttää.

Tutustu kampanjan sivustoon huijaamaton.fi. Sivustoa voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Eikö upote näy? Katso video tästä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan