Grillissä toimitusjohtaja Arno Ahosniemi toppuutteli EU:n yhteistä talletussuojaa: Suomalaisten varoilla ei pidä pelastaa muiden maiden pankkien tallettajia

Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemeä (vas.) grillasivat Ylen taloustoimituksen päällikkö Teijo Valtanen ja Helsingin Sanomien taloustoimittaja Anni Lassila.
  • Finanssiala ry:n (FA) Finanssi-ilta huipentui 23.3.2023 Arnon grilliin, jossa FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemeä hiillostettiin kiperillä kysymyksillä.
  • Grilliin osallistui kaksi Talousgurua, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen sekä toimittajat Anni Lassila Helsingin Sanomista ja Teijo Valtanen Yleltä.
  • Myös Ahosniemi pääsi heittämään vastakysymyksiä grillaajilleen.
  • Kysymysten aiheet ulottuivat Silicon Valley Bankista sääntelyn kautta vakuutustoiminnan perimmäiseen merkitykseen.

Helsingin Sanomien taloustoimittaja Anni Lassila ei säästellyt FA:n toimitusjohtajaa vaan pamautti heti kärkeen tiukan kysymyksen: Talous on turbulenssissa – olisiko nyt aika EU:n yhteiselle talletussuojalle, jota finanssiala on tiukasti vastustanut jo vuosia?

”Finanssikriisin jälkeen on tehty runsaasti sääntelyä, ja EU-pankkien kunto on parempi kuin vielä muutama vuosi sitten. Suomalaiset pankit ovat kuitenkin keränneet jo vuosia kansallista talletussuojarahastoa – jos yhteistä suojaa aletaan rakentaa, on ensimmäiseksi varmistettava, ettei muiden maiden tallettajien pelastamiseen käytetä suomalaispankkien keräämiä rahoja”, FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi vastasi.

Ylen taloustoimituksen päällikön Teijo Valtasen kysymykseen vakuutustoiminnan perimmäisestä liikeideasta Ahosniemi vastasi ytimekkäästi.

”Mielenrauhan myyminen.”

Itsekin aikoinaan FA:ssa viestintäjohtajana työskennellyt Valtanen veisteli täydennykseksi, että todellinen perimmäinen ideahan on se, että ”kerätään ihmisten rahat ja pidetään ne”.

Talousguru-kisan voittaja Juho Parkkulainen (kesk) ja kolmanneksi sijoittunut Ilmari Pietikäinen keskustelivat Ahosniemen kanssa muun muassa Silicon Valley Bankin kaatumisesta.

Mikä Arnoa valvottaa öisin?

FA:n toimittajataustainen toimitusjohtaja Ahosniemi pääsi itsekin esittämään tiukkoja kysymyksiä grillaajilleen. Lukiolaiset Talousgurut eivät hätkähtäneet, kun saivat eteensä kysymyksen, toimivatko Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja maan viranomaiset riittävän ripeästi ja tehokkaasti Silicon Valley Bankin (SVB) tapauksessa.

”Pankkiliiketoiminnassa tärkeintä on luottamuspääoma, ja sen ylläpitäminen oli tässäkin kriisissä keskeistä. SVB:n kaatuminen tapahtui yhdessä viikonlopussa, tilanne vakautettiin, talletukset taattiin ja markkinoiden reaktioita saatiin rauhoitettua”, kuvasi Talousguru-kisan voittaja Juho Parkkulainen.

”Yhdessä viikonlopussa tilanne saatiin rauhoittumaan. Tässä nähtiin, että aiemmista kriiseistä on opittu”, summasi kisassa kolmanneksi sijoittunut Ilmari Pietikäinen.

Pietikäinen itse kysyi Ahosniemeltä, millaiset asiat häntä taloudessa huolettavat – mitkä asiat pitävät uutta toimitusjohtajaa öisin valveilla?

”Kyllä suurimmat huolenaiheet liittyvät Suomen velkaantumiseen ja sen nopeuteen”, Ahosniemi summasi.

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen kysyi muun muassa Ahosniemen supervoimaa lobbarina.

Pankkien ja viranomaisten yhteinen tavoite on vakaus

Toimittajien ja Talousgurujen lisäksi Arnon grilliin astui myös Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen. Pankkien toimintaa valvovalla ja tiukennuksia pohtivalla virkamiehellä on itsellä taustallaan pitkä ura liikepankissa. Nykänen saikin eteensä kysymyksen, mikä on suurin ero pankissa työskentelyn ja viranhoidon välillä.

”Erojen korostamisen sijaan kysyisin mieluummin, mitä yhteistä liikepankilla ja viranomaisella on. Pankkitoiminnan ja koko järjestelmän vakaus on molempien yhteinen asia ja päämäärä”, Nykänen kiteytti.

Ahosniemen kysymykseen siitä, onko pankinjohtajan tehtävänä ottaa vai välttää riskiä, Nykänen otti omien sanojensa mukaan väyrysmäisen lähestymistavan.

”Pankinjohtaja, joka välttää riskiä on pian entinen johtaja. Riski pitää kuitenkin tuntea ja hallita, ja on aina oltava riittävät puskurit, jotta riskiä voidaan tarvittaessa torjua.”

Nykänen kysyi myös Ahosniemen supervoimaa lobbarina: Onko toimitusjohtaja hyvä verkostoituja, bileiden järjestäjä vai kenties taitava hurmaamaan päättäjiä nokkelilla sutkautuksilla?

”Supervoimani perustuu verkostoitumiseen ja mutkattomien, luottamuksellisten ja hyvien suhteiden ylläpitoon. Suomessa on matalat hierarkiat ja helppo tavata ihmisiä,” Ahosniemi summasi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan