Sijoittamisen ja finanssimaailman mahdollisuudet torjua ilmastonmuutosta ovat merkittävät ja finanssiala on ollut tärkeässä asemassa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, arvioi Greenpeace-ympäristöjärjestön Suomen maajohtaja Sini Harkki. Harkki osallistuu Finanssiala ry:n Kansankapitalismi-keskustelutilaisuuteen SuomiAreenassa.
Harkki arvioi, että Pariisin ilmastokokouksen myötä ilmastonmuutosta on lähdetty maailmanlaajuisesti torjumaan sijoittajien ja finanssimaailman kautta: isot rahastot ovat vetäytyneet pois fossiilisista polttoaineista ja varautuneet hiiliriskin kasvamiseen. Sijoitusomaisuuksien pitäminen hiilivoimassa ja hiilikaivoksissa ei ole enää kestävää. Toisaalta ilmastonmuutoksen vastaista työtä on vauhdittanut uusiutuvan energian teknologian kehittyminen.
”Molemmissa näissä finanssiala on vahvasti taustalla: mikään uusi teknologia ei lähde liikkeelle, elleivät sijoittajat usko niihin. Hiilisijoitusten poisvetäminen toimii myös signaalina. Seuraavaksi saman pitäisi tapahtua öljyalalla, missä on toki enemmän työtä. Uskon kyllä muutokseen, sillä liikenteen energiatehokkuus ja esimerkiksi sähköautot ovat nyt vahvassa nosteessa”, Harkki maalailee.
Finanssiala ei kuitenkaan voi kietoutua itsetyytyväisyyteen. Paljon on vielä tehtävää, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan aisoihin.
”Finanssialan pitäisi pistää omat portfoliot viimeisen päälle kuntoon ja lähteä siitä, että mihinkään sellaiseen yritykseen ei sijoiteta, jonka strategia ei ole linjassa päästötavoitteiden kanssa. Esimerkiksi suurin osa sijoituksista öljy- ja hiiliyhtiöihin pitäisi kylmästi lopettaa tai vaihtoehtoisesti kannustaa yrityksiä uudistumaan”, Harkki sanoo.
Miksi kansalaisen kannattaa sijoittaa, ja kannustetaanko siihen riittävästi? Mihin suuntaan sijoittamisen verotusta on vietävä? Voiko sijoittamalla pelastaa ilmaston? Näitä kysymyksiä pohditaan toimittaja Tuomas Enbusken johdolla FA:n tilaisuudessa Porissa Antinkatu 5:n lavalla torstaina 13.7. klo 10 – 11.15.