Kohtuuton sääntely ja kansallinen lisäsääntely ajavat helposti työtä ja pääomia pois Suomesta. Finanssialan Keskusliiton (FK) keskeisin hallitusohjelmatavoite onkin, että päättäjät ymmärtävät toimivien ja terveiden finanssimarkkinoiden merkityksen talouskasvun luojana. Tämän tulee näkyä myös hallitusohjelman kokonaissisällössä.
Yksityinen raha vanhana tiskiin
Kaksi muuta hallitusohjelmatavoitekokonaisuutta kohdistuvat vanhuuden hoivan rahoitukseen ja digitaalisiin palveluihin. Työeläkejärjestelmä toimii hyvin siinä tarkoituksessa, johon se on luotu, eli turvaamaan vanhuusajan toimeentuloa. Katse olisi nyt käännettävä siihen, miten vanhuusajan hoivapalvelut rahoitetaan. Pitkien elinikien myötä lisääntyvät ne vuodet, jolloin ei enää itse pärjää ja tarvitsee apua.”Vanhuusajan palveluja ja niiden rahoittamista on katsottava kokonaisuutena. Ensin on yksiselitteisesti määritettävä yhteiskunnan antama palvelulupaus ja sitten pohdittava, miten se rahoitetaan”, Piia-Noora Kauppi listaa.
Maksukykyä omaavien kansalaisten on Kaupin mukaan otettava nykyistä enemmän taloudellista vastuuta hyvinvointinsa rahoituksesta. ”Tämän pitää tapahtua ehdottomasti vapaaehtoisesti eikä pakolla.”
Sähköinen asunto-osakerekisteri tarpeen
Digitaalisen asioinnin puolella finanssiala tahtoo vauhdittaa erilaisten tietojärjestelmien digitalisointia. FK:n listaamat neljä tavoitetta ovat Kaupin mukaan konkreettisia ehdotuksia siitä, miten Suomi voisi paremmin hyödyntää digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.”Esimerkkinä voin mainita sähköisen asunto-osakerekisterin. Nykyisin asunto-osakkeet ovat vielä paperisessa muodossa lipastojen laatikoissa ja pankkien holveissa. Eihän sellainen ole nykyaikaa!”