- Suomen finanssisektorin vakavaraisuustilanne on säilynyt vahvana huolimatta heikosta taloustilanteesta, uutisoi Finanssivalvonta (Fiva).
- Pankkisektorin vakavaraisuus on hyvällä tasolla.
- Työeläkesektorin vakavaraisuusaste jatkoi nousuaan.
- Henki- ja vahinkovakuutussektoreiden vakavaraisuus pysyi vahvana.
Suomen finanssisektorin vakavaraisuustilanne on säilynyt vahvana huolimatta synkästä taloustilanteesta, uutisoi Finanssivalvonta (Fiva). Epävarmuutta toimintaympäristöön on luonut muun muassa jännitteinen geopoliittinen tilanne. Talouskasvu on säilynyt vuositasolla edelleen negatiivisena, ja työttömyys ja konkurssit ovat jatkaneet kasvuaan. Heikko suhdannetilanne on lisännyt pankkien luottoriskejä.
”Finanssisektori on ollut hyvin varautunut talouden tilan heikkenemiseen. Sekä pankki- että vakuutussektorien vakavaraisuudet ovat säilyneet hyvällä tasolla taantumasta huolimatta. Kuten viranomaisten tekemät stressitestit ovat jo aiemmin osoittaneet, Suomen pankkisektori kestäisi toimintaympäristön merkittävänkin heikkenemisen”, toteaa Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.
Pankkibarometri: Näköpiirissä orastavaa optimismia
Taloustilanteessa on havaittavissa myös valonpilkahduksia. Fivan mukaan kuluttajien asunnonosto- ja lainanottoaikeet ovat lisääntyneet ja asuntokauppojen lukumäärä on kohentunut.
Samoja tuloksia tuli Finanssiala ry:n (FA) Pankkibarometristä 4.12.2024. Sen mukaan kotitaloudet ovat kysyneet luottoja loppuvuoden 2024 aikana selvästi enemmän kuin vuosi sitten, ja lainanottohalukkuuden odotetaan pysyvän vahvana alkuvuonna 2025. Myös yritysten luotonkysyntä on lievässä kasvussa.
”Talouden synkänpuoleisista tunnelmista ja maailmanpolitiikan tapahtumista huolimatta on orastavaa optimismia onneksi näköpiirissä. Korkotason lasku ja inflaation hidastuminen ovat vähitellen vauhdittamassa kysyntää, ja asuntomarkkinoillakin aallonpohjan arvioidaan olevan ohi. Pankkibarometrin lisäksi tämä käsitys saa tukea viimeaikaisista talousennusteista”, Mattila sanoo.
Finanssisektorin tunnusluvut syyskuun lopussa 2024
- Pankkisektorin ydinvakavaraisuussuhde oli 18,0 prosenttia (12/2023: 18,3 %) ja kokonaisvakavaraisuussuhde oli 21,8 prosenttia (12/2023: 22,1 %).
- Työeläkelaitosten vakavaraisuusaste oli 129,3 prosenttia (12/2023: 126,7 %).
- Henkivakuutussektorin vakavaraisuussuhde oli 239,4 prosenttia (12/2023: 235,1 %).
- Vahinkovakuutussektorin vakavaraisuussuhde oli 257,2 prosenttia (12/2023: 265,5 %).
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja