“Finanssiyhtiöt ovat opiskelijoiden kanssa samalla viivalla generatiivisen tekoälyn hyödyntämisessä” – FinanssiAkatemian hackathoniin osallistui lähes 70 opiskelijaa

LähiTapiola-ryhmän Fanni Helin (ylh. vas.), Turun AMK:n Topi Hynynen, Perho Liiketalousopiston Ida Nylund sekä Vasan yliopiston professori Panu Kalmi osallistuivat Hackathoniin.
  • FinanssiAkatemian hackathonissa oli teemana generatiivinen tekoäly.
  • Opiskelijat pohtivat pienryhmissä, millaisia mahdollisuuksia generatiivinen tekoäly tarjoaa finanssialalle.
  • Tapahtumaan osallistui lähes 70 opiskelijaa kuudesta oppilaitoksesta.
  • Opiskelijat jaettiin pienryhmiin, joista jokainen antoi ratkaisuehdotuksensa yhteen tekoälyyn liittyvään haasteeseen.

Hackathoniin osallistuivat oppilaitoksista Business College Helsinki, Keuda, Haaga-Helia, Perho Liiketalousopisto, Turun Ammattikorkeakoulu ja Vaasan yliopisto. Finanssiala ry:n jäsenyhtiöistä tapahtumaa oli toteuttamassa Työeläkeyhtiö Elo, Fennia, LähiTapiola, Nordea,  S-Pankki, POP Pankki sekä Varma.

Turun ammattikorkeakoulussa toista vuotta finanssipalveluita opiskeleva Topi Hynynen tuli innolla hackathoniin. Häntä kiinnostaa erityisesti pankkiala ja sitä kautta rahan liikkeet ja vaikutus yhteiskuntaan. Hynysen ryhmätehtävä sivusi pankkeja, sillä tehtävänä oli miettiä, miten tekoälyn avulla voisi parantaa finanssipalveluiden turvallisuutta.

”Ideoimme pankkien mobiilisovellusten chattibottien kehittämistä. Jos pankilta tulee viesti, sen voisi laittaa tekoälyn analysoitavaksi ja siten torjua erilaisia huijauksia. Tekoäly voisi hyvin huomata seikkoja, joita ihmissilmä ei havaitse, ja lisäksi kone on ihmistä nopeampi analysoija.”

Hynysen ryhmää sparrannut LähiTapiola-ryhmän HR-viestintäpäällikkö Fanni Helin iloitsee tekoälyteemasta: toimiala ja opiskelijat ovat siinä pitkälti samalla viivalla, sillä generatiivinen tekoäly on uutta kaikille.

”Yhtiöt ja opiskelijat ovat nyt yhtenä joukkueena aihetta miettimässä. Tapahtuma ei ole pelkkää verkostoitumista: uskon, että esimerkiksi finanssialan turvallisuuden parantamista pohtivan ryhmän tuloksia voi hyödyntää ihan käytännössä.”

Työtä kaikenlaisille osaajille

Hackathonilla ja koko FinanssiAkatemian toiminnalla on Helinin mukaan suuri merkitys alan vetovoimalle. Hackathon tuo yhteen finanssialan yhtiöt ja oppilaitokset ennennäkemättömällä tavalla.

”Olen käynyt lukemattomia keskusteluja opiskelijoiden kanssa ja päässyt kertomaan, kuinka monipuolisia tehtäviä finanssialalla on tarjolla monenlaisista taustoista tuleville.”

Perho Liiketalousopistossa taloushallintoa opiskelevalle Ida Nylundille finanssiala on toimialana vähemmän tuttu, mutta sieltä voisi hyvinkin löytyä tulevaisuuden työpaikka. Juuri siksi hän osallistui FinanssiAkatemian hackathoniin verkostoitumaan ja keräämään kokemuksia. Nylundin ryhmän tehtävänä oli ideoida, miten tekoälyn avulla voisi kehittää finanssialan palveluita.

”Ideoimme talousneuvonta-sovelluksen auttamaan pankin asiakkaita oman talouden hallinnassa. Siinä tekoäly arvioi rahankäyttöä ja antaa vinkkejä esimerkiksi säästämiseen ja sijoittamiseen. Vastaavasti, jos talous pysyy hallinnassa, pankki voi tarjota bonuksia tai parempia lainaehtoja”, Nylund visioi.

Professori Kalmi painotti luovuutta

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi pitää hyvänä, että hackathonissa opiskelijat pääsevät käyttämään luovuuttaan, soveltamaan oppimaansa ja lisäämään tietämystään finanssialasta.

”Tässä on sekä kilpailullinen että sosiaalinen elementti. Opintoja varmasti tukee ja motivoi myös se, että pääsee tutustumaan ihmisiin sekä finanssiyhtiöistä että muista oppilaitoksista.”

Tehtävissään opiskelijat pääsevät miettimään generatiivisen tekoälyn roolia finanssialalla. Kalmin mukaan tekoälyllä on suuri merkitys erityisesti finanssialaa opiskeleville.

”Opiskelijat pääsevät paitsi miettimään, miten tekoäly voisi auttaa heitä työelämässä, myös lyhyemmällä aikavälillä, miten käyttää tekoälyä opintojen tukena.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

Vaikuttaminen

Katja Repo

Kehitysjohtaja