Finanssiala tekee sijoittamalla rahoitusvirroista vihreämpiä. Vakuutusala varmistaa, että kiertotaloudella vähennetään päästöjä.
Vuonna 2017 pankkikonserni Nordea aloitti päästökuurin yhdysvaltalaisessa Xcel Energy -yhtiössä. Omistajan motivointikeino oli tehokas.
”Jos vastuullisuustavoitteet eivät täyty, äänestetään yhtiökokouksessa toimivaa hallitusta vastaan. Hallitus pitää huolen, että johto toimii tavoitteiden mukaisesti”, kertoo Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.
Kovilla otteilla oli vaikutusta. Vuonna 2018 yhtiö asetti itselleen 80 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2030 mennessä. Jo vuoteen 2021 mennessä hiilidioksidipäästöt olivat tippuneet 50 prosenttia ja vuonna 2022 yhtiön energiasta yli puolet tuotettiin vihreästi.
Sähköä ja kaasua tuottava Xcel Energy toimittaa energiaa kuudelle miljoonalle asiakkaalle.
Kiertotalous kunniaan
Joskus vihreyteen ja kestävyyteen sijoittaminen on yksinkertaista eikä vaadi operatiivisen johdon kovistelua.
Ålandsbanken lanseerasi vuoden 2020 lopussa Suomen ensimmäisen tuulivoimaan sijoittavan erikoissijoitusrahaston. Rahasto sijoittaa uusiin tai jo toiminnassa oleviin tuulivoimaloihin.
Tällä hetkellä rahasto omistaa viisi tuulivoimapuistoa eri puolilla Suomea. Yhden yksin ja neljä energiayhtiö Helenin kanssa. Kaksi niistä on jo tuotannossa, loput valmistuvat vuoden 2025 kesään mennessä.
”On vaikea keksiä konkreettisempaa tapaa sijoittaa kestävyyteen kuin uusien tuulivoimapuistojen rahoittaminen. Rahaston sijoittajat voivat vaikka itse käydä katsomassa tuulivoimapuistoissa, mitä heidän sijoituksillaan on saatu aikaan”, sanoo rahaston salkunhoitaja Jimmy Forsman Ålandsbankenista.
Vahinkovakuutusyhtiössä merkittävä osuus päästöistä syntyy vahinkoja korvattaessa käytettävistä materiaaleista. Yhteispohjoismainen If valvoo, että esimerkiksi autokorjaamojen käyttämistä materiaaleista tietty osuus on kierrätettyä.
”Vuonna 2023 ajoneuvojen korjaukseen käytettävästä muovista ja metallista jopa 3700 tonnia oli uusiokäytettyä. Kumppanimme ovat siis ryhtyneet nopeasti toimiin päästöjen vähentämiseksi”, kertoo Ifin vastuullisuusjohtaja Philip Thörn.
Samoilla linjoilla on Pohjola Vakuutus. Korjaamalla ja kierrättämällä vakuutusyhtiö voi vähentää ilmastopäästöjään, pitää tavarat ja materiaalit kierrossa ja joissain tapauksissa myös pienentää korvauskustannuksia.
Palovahingotkaan eivät välttämättä aina tarkoita pelkkää tappiota tai tuotteiden menetystä.
”Eräässä palovahingossa vaurioitui lappilaisia kuksia, jotka olivat vahingon jälkeenkin käyttökelpoisia. Ilmeni, että savuvaurioita kärsineet kuksat jopa kasvattivat arvoaan, sillä niissä oli autenttinen leirinuotion tuoksu jo valmiina”, kertoo korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman Pohjola Vakuutuksesta.
Kiinteistöjen päästöt alas
Etenkin eläkevakuutusyhtiöiden keskeistä sijoitustoimintaa on kiinteistöjen omistaminen ja vuokraaminen. Työeläkevakuutusyhtiö Varma on investoinut voimakkaasti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen omistamissaan asuin- ja toimitilakiinteistöissä.
Päästöjen vähentäminen pätee paitsi uusiin rakennusprojekteihin, myös vanhoihin rakennuksiin, joiden energiatehokkuutta kasvatetaan remonteilla. Energiaremontilla voi esimerkiksi ottaa käyttöön vähäpäästöisen maalämmityksen.
”Investoimalla maalämpöön huomioimme ympäristönäkökulmia, mutta remontit ovat myös taloudellisesti kannattavia pitkällä aikavälillä. Tämä palvelee kaikkia”, sanoo Varman Asset Manager Riina Komulainen.
Varman tavoite on, että sen kiinteistöjen käyttämä lämpö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.
Juttu on julkaistu myös HS.fi-natiiviartikkelina.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja