- Finanssialalla on iso rooli siinä, miten saadaan yksityisiä investointeja vihreään siirtymään ja Suomi kasvu-uralle. Pidetään siis sääntelytaakka matalalla ja huolehditaan, että toimintaympäristö on ennustettava, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen.
- Kysely osoittaa, että vastaajilla on vahva tuki kevyehkölle mutta toimivalle sääntelylle sekä säästämiselle ja sijoittamiselle, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto
- Alan sääntelyn pitää olla ennakoitavaa ja pitkäjänteistä. Lisäksi on tärkeää selvittää, miten pienituloisia saataisiin kannustettua ja tuettua sijoittamaan, painottaa SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen.
- Poliitikot keskustelivat Finanssiala ry:n vaikuttamiskyselyn julkistamistilaisuudessa. Koko tilaisuuden tallenne on jutun lopussa.
Finanssiala ry (FA) teetti elo-syyskuussa toimialaa koskevan vaikuttajakyselyn. Kyselyn toteutti Aula Research Oy. Poliittisista päättäjistä vastaajina olivat muun muassa kansanedustajat, erityisavustajat ja valtiosihteerit, puoluejohto sekä puoluehallitusten ja -valtuustojen jäsenet. FA:n kyselyyn vastasi yhteensä 127 poliittista päättäjää. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 235 vaikuttajaa. Tulokset julkistettiin 16.11.2022.
Kyselyssä päättäjistä 83 prosenttia on samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä, että EU-sääntelyn on perustuttava laadukkaisiin vaikutusarvioihin, joissa otetaan huomioon myös pienet maat ja eri markkinoiden ominaispiirteet. SDP:n, kokoomuksen ja keskustan päättäjistä jopa 90 prosenttia on kyselyn mukaan tätä mieltä.
SDP:n kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Matias Mäkynen peräänkuuluttaa lisää keskustelua eurooppalaisen sääntelyn vaikutuksista ja siitä, tarvitaanko sen päälle vielä kansallista sääntelyä.
”Yksi suunta on eduskunnan käsittelemä kotitalouksien lainansaannin rajoittaminen, mikä on kansallinen lisäys. Saman aikaan Basel III -vakavaraisuussääntely tuo kireyttä toisesta suunnasta. Sääntely joka puolelta on vähän tilkkutäkkimäistä eikä kovin kokonaisvaltaista tai ennakoitavaa.”
Säästämisen ja sijoittamisen kulttuuria edistettävä
Yksi kyselyn keskeinen teema on kansankapitalismi. Säästämiseen ja sijoittamiseen kannustaminen mahdollistaa piensijoittajien laaja-alaisen osallistumisen pääomamarkkinoille. Säästöt luovat turvaa kansalaisille ja parantavat myös yhteiskunnan riskinkantokykyä.
Kansankapitalismi saa vahvaa tukea erityisesti kokoomuksesta: 94 prosenttia kyselyyn vastanneista kokoomuspäättäjistä vastustaa säästämisen ja sijoittamisen verotuksen kiristämistä. Sosialidemokraattien luku on 57 prosenttia ja perussuomalaisten 54.
”Toivoisin että yhteiskunta haluaisi tukea ja kannustaa sitä, että ihmiset säästävät ja sijoittavat, rakentavat omaa tulevaisuuden näkymää ja vaurastumisen polkua, vaikka vain pienin askelin. Esimerkiksi osakesäästötili on tuonut uusia sijoittajia ja säästäjä, esimerkiksi nuorten ja naisten kiinnostus on noussut. On hyvä, jos säästämisen ja sijoittamisen kulttuuri saadaan juurtumaan laajasti”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen.
Digitalisoituvassa maailmassa ei saa unohtaa digitaidottomia
FA:n tutkimuksessa kysyttiin myös digitaalisesta identiteetistä. Poliittisista vaikuttajista 72 prosenttia on kyselyssä sitä mieltä, että digitaalinen identiteetti pitäisi ottaa mahdollisimman kattavasti käyttöön. Perussuomalaisista tätä mieltä oli 45 prosenttia.
Paneelissa puhunut perussuomalaisten kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto ymmärtää, miksi puolueen vastauksissa on hajontaa.
”Meillä väki suhtautuu digitalisaatioon pääsääntöisesti myönteisesti tai neutraalisti, ja osa on jopa etukenossa. Samaan aikaan korostamme iäkkäämmän väestön palveluiden turvaamisen ja käteisestä huolen pitämisen. Ymmärrän vastausten jakautumisen ja jaan itsekin saman huolen.”
Katso tallenne koko tilaisuudesta
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja