Finanssiala tarjoaa Purralle verotuloja lisääviä kasvun eväitä: Uudet pitkäaikaisen sijoittamisen rahastot mahdollistettava Suomessa

FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi tarjoaa valtiovarainministeri Riikka Purralle kasvun eväitä. Purran kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva. Kuvankäsittely: Finanssiala ry
  • Pitkäaikaiseen sijoittamiseen tarkoitetut ELTIF-rahastot (European Long Term Investment Fund) edistäisivät tehokkaasti esimerkiksi vihreän ja digitaalisen siirtymän rahoitusta.
  • ELTIF-rahastot mahdollistaisivat vaihtoehtoisten sijoitusten tarjoamisen vähittäissijoittajille säännellyssä muodossa.
  • Tällä hetkellä Suomen tuloverolaki estää ei-ammattimaisille sijoittajille suunnatun ELTIF-rahaston perustamisen.
  • Veromuutos olisi helppo ja nopea tehdä eikä se vähentäisi valtion verotuloja, vaan lisäisi verotuloja Suomeen. Muu sääntely on jo olemassa.

ELTIF-rahastot ovat ainoa pitkäaikaissijoituksiin tarkoitettu rahastotyyppi, jonka jakelu tapahtuu yli kansallisten rajojen sekä ammattimaisille sijoittajille että vähittäissijoittajille. Rahastojen perustamista helpottavat muutokset EU:n ELTIF-asetukseen ovat jo voimassa. Asetus on osa pääomamarkkinaunionia.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) on peräänkuuluttanut verotuksellisia keinoja, joilla Suomen talous saataisiin nousuun. Talouskasvu vaatii investointeja, ja ihmiset pitäisi saada sijoittamaan niihin. Finanssiala ry (FA) ehdottaa, että verolainsäädäntöä muutettaisiin mahdollistamaan suomalaiset niin sanotut ELTIF-rahastot (European Long Term Investment Fund).

ELTIF-rahastojen sääntelyä yhtenäistävä ja yksinkertaistava EU-asetus tuli voimaan vuoden 2024 alusta. EU siis edistää rahastosijoittamisen monimuotoisuutta – nyt pitäisi Suomenkin toimia.

”Veromuutos olisi helppo ja nopea tehdä eikä se vähentäisi valtion verotuloja. ELTIF-rahastot mahdollistaisivat vaihtoehtoisten sijoitusten tarjoamisen vähittäissijoittajille säännellyssä muodossa ja sitä kautta rahoituksen kanavoimisen esimerkiksi listaamattomille yrityksille”, toteaa Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Laajempi kansankapitalismin kirjo

ELTIF-rahastoja pidetään tärkeänä keinona muun muassa vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttamisessa. Uudenlainen rahastomuoto toisi sijoittajille lisää vaihtoehtoja ja lisäisi valtion verotuloja.

”Jos ELTIF-rahastojen perustamista Suomeen ei mahdollisteta, ne perustetaan muualle, sillä kysyntää on. Nyt olisi Suomen hallituksella helppo paikka osoittaa, että se tukee aidosti kansankapitalismia, joka samalla edistää talouskasvua.”

ELTIF-rahastot ovat olleet varsin tuntematon rahastotyyppi juuri sääntelyesteiden takia, eivätkä ne ole saavuttaneet rahastoalan tai sijoittajien kiinnostusta. EU-sääntelyä viilattiin äskettäin niin, että näihin rahastoihin sovelletaan samoja säännöksiä kuin muihinkin sijoituksiin.

”Nyt olisi Suomen aika toimia ja tehdä tarvittavat muutokset verolainsäädäntöön. EU-sääntely mahdollistaa jo ELTIF-rahastot, ja kansallinen lainsäädäntökin on valmiina – ainoa este on Suomen verolainsäädäntö. Nyt olisi pikaisen uudistamisen paikka”, Ahosniemi kiteyttää.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan