- Finanssialan yhtiöt harjoittelevat varautumistaan säännöllisesti yhdessä viranomaisten kanssa.
- 8.–10.10. järjestettävä TIETO24-harjoitus on käynnissä. Harjoituksessa hiotaan viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistoimintaa mahdollisessa yhteiskunnan häiriötilanteessa.
- TIETO24 on vuoden 2024 laaja tietoyhteiskunnan valmiusharjoitus, jossa kehitetään varautumista ja yhteistyötä yritysten ja viranomaisten kesken poikkeustilanteissa.
- TIETO24 koostuu koulutuspäivistä, osallistujille annetuista tehtävistä sekä lokakuussa 2024 järjestettävästä harjoituksesta, jossa simuloidaan laajavaikutteista häiriötilannetta.
TIETO24-harjoituksen intensiivivaihe on käynnissä 8.–10.10.2024. Harjoituksessa noin 500 osallistujaa ratkoo kuvitteellista yhteiskunnan poikkeustilannetta. Harjoitus alkoi maaliskuussa 2024, ja tämänkertaisen harjoituksen painopisteenä on erityisesti energia-ala ja siihen kytkeytyvä logistiikka.
TIETO-harjoituksia järjestetään joka toinen vuosi, ja niistä vastaa Huoltovarmuuskeskus. Harjoitusten käytännön toteutuksesta vastaa Digipooli, ja TIETO-harjoituksia on järjestetty 1970-luvun lopulta lähtien.
Digimaailman kahdet kasvot
Finanssitoimiala on tänäkin vuonna vahvasti mukana harjoituksessa.
”Digitaalisuus tuo mahdollisuuksia mutta myös uhkia, jotka voivat halvaannuttaa yritysten ja koko yhteiskunnan toiminnan”, sanoo harjoitukseen osallistuva Finanssiala ry:n (FA) varautumisasiantuntija Ida Metsämäki.
”Jokaisen yrityksen, jokaisella toimialalla on syytä huolehtia digitaalisesta vastuullisuudestaan ja varautua kyberuhkien varalta. Kykyä vastata poikkeustilanteiden tuomiin uhkiin on pidettävä terässä jatkuvalla harjoittelulla”, Metsämäki jatkaa.
Metsämäki muistuttaa, että säännöllinen harjoittelu on tärkeää niin oman organisaation sisällä, kunkin toimialan yritysten välillä kuin TIETO-harjoituksen kaltaisissa suurissa, useita toimialoja kattavissa harjoituksissa.
”Moderni yhteiskunta ja talous ovat vahvasti riippuvaisia digitaalisista järjestelmistä. Varautuminen ja säännöllinen harjoittelu auttavat varmistamaan, että toiminta jatkuu myös mahdollisten uhkatilanteiden aikana”, Metsämäki toteaa.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja