Finanssiala hakee ratkaisua “paperittomien” pakolaisten pankkipalveluun

Finanssiala suhtautuu vakavasti pakolaiskriisiin. Ala haluaa löytää pikaisia ratkaisuja, millä tavoin virallisia henkilöllisyysasiakirjoja vailla olevien, eli niin sanottujen paperittomien turvapaikanhakijoiden päivittäisten raha-asioiden hoitamista voitaisiin joustavoittaa turvapaikkaprosessin eri vaiheissa. Finanssialan Keskusliitto (FK) on ehdottanut kasvavan pakolaiskriisin takia keskusteluja Finanssivalvonnan, valtiovarainministeriön ja sisäasiainministeriön hallinnonalojen kesken.

Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista arviolta jopa 40 prosentilla ei ole minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita. Kun mukaan lasketaan hakijat, joiden henkilöllisyysasiakirjat eivät täytä Suomen lain vaatimuksia, luku kasvaa merkittävästi. ”Jos ennakoidut hakijamäärät toteutuvat ja myönteisen päätöksen saavien osuus säilyy ennallaan, vuositasolla puhutaan useista tuhansista uusista Suomeen pysyväisluonteisesti asettuvista paperittomista henkilöistä”, FK:n johtava asiantuntija Mika Linna toteaa.

Asiakkaan tunnistamisvelvoite on ankara

Nykyinen rahanpesusääntely kieltää pankkia avaamasta tiliä, ellei asiakkaan henkilöllisyyttä voida luotettavasti varmistaa viranomaisen antamasta henkilöllisyysasiakirjasta. Monessa EU-alueen maassa palkan tai etuuksien saaminen tai vaikkapa asunnon vuokran maksaminen käteisellä on vielä arkipäivää. Suomessa sekä maksaja että maksun saaja ovat jo pitkään edellyttäneet tällaisten maksujen kulkevan pankkitiliensä kautta. Turvapaikan saaneelle mahdollisuus pankkitiliin on tärkeää sekä arjen sujuvuuden että kotoutumisen kannalta. ”Vaikka ongelma sinänsä on vanha, turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu nostaa sen uuteen mittaluokkaan. FK ja sen jäsenpankit haluavat löytää ratkaisun, jolla paperittomien henkilöiden päivittäisten raha-asioiden hoitoa helpotettaisiin. Nykyisen sääntelyn puitteissa finanssiala ei siihen ilman toimivaltaisten viranomaisten mukaan tuloa pysty”, Mika Linna muistuttaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat