FA:n Koponen ja Ahosniemi: Säätytalolla helpotettava suomalaisten varautumista ja vaurastumista – kansankapitalismi tarvitsee vahvistusta

Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen (vas.) ja toimitusjohtaja Arno Ahosniemi tarjoavat Säätytalon hallitusneuvottelijoille evääksi kansankapitalismia ja talousosaamista.
  • Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi ja hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen tarjoavat hallitusneuvottelijoille evääksi kansankapitalismia.
  • Kansalaisten säästäminen ja sijoittaminen lisää vaurautta ja helpottaa varautumista yllätyksiin.
  • Yhteiskunnan on kannustettava myös talouslukutaitoon ja talouden ymmärtämiseen.

Suomesta tulee vauraampi ja paremmin kriisejä kestävä hyvinvointiyhteiskunta, kun kansankapitalismi lisääntyy. Näin voi tiivistää Finanssiala ry:n (FA) ylimmän johdon viestin Pikku-Finlandiaan Helsinkiin kokoontuneelle kesäjuhlaväelle.

”Kansankapitalismi liittyy vahvasti suomalaisten varautumiseen ja vaurastumiseen. Tavoite on, että mahdollisimman moni suomalainen sijoittaisi ja säästäisi. Nämä ovat normaaleja hyveitä, mitä hyvin talouttaan hoitavissa perheissä pitäisi olla”, toteaa FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Paitsi vaurautta ja vakautta, omat säästöt edistävät myös talousosaamista.

”Jos ihmisellä on sijoitettuna vaikka vain pieniäkin pääomia, kiinnostus sijoitusasioita kohtaan yleensä kasvaa. Taloustaidot ovat aivan olennaisia elämänhallinnan kannalta ja taitojen edistäminen mahdollisimman laajasti tuottaa myös vakautta”, sanoo FA:n hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen.

FA on esittänyt konkreettisia keinoja suomalaisten talousosaamisen edistämiseksi. Tällaisia ovat osakesäästötilin ylärajan kaksinkertaistaminen sekä lapsen säästötili, jossa valtio varaa jokaiselle syntyvälle lapselle 300 euroa sijoitettavaksi esimerkiksi rahastoon tai osakkeisiin. Kolmas keino on kannustaminen vapaaehtoiseen eläkevakuuttamiseen, että eläkevakuutusta saisi nostaa jo työeläkkeelle jäädessä. Tällä hetkellä se onnistuu vasta 68 vuoden iässä.

”Raha ei tuo onnea, mutta helpottaa, jos tulee vaikeita päiviä. Säästöt ja sijoitukset vahvistavat yhteiskuntaa ja ihmisten omaa taloutta, ja esimerkiksi rahastoon sijoittamalla voi edistää myös kestävää kehitystä ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa”, Ahosniemi muistuttaa.

”Talousosaamisen edistäminen lähtee ensisijaisesti koulusta ja opetusjärjestelmästä. Tarvitsemme taloustaidoille enemmän painotusta sekä opettajien koulutuksessa että opetussuunnitelmassa, mutta kaikkein konkreettisimmin opetusmateriaaleissa”, Koponen summaa.

Talous tasapainoon

Finanssipomot ilmaisivat myös huolensa yleisestä maailmantilanteesta. Geopoliittinen kehitys on huolestuttavaa, ja myös Suomen talous kaipaa tasapainottamista.

”Yksi keskeinen viesti Säätytalolle on, että julkisen talouden vakauttaminen on saatava hyvään vauhtiin. Vaje on niin iso, että sitä tuskin yhdessä vaalikaudessa saadaan korjattua”, Ahosniemi sanoo.

”Nyt on tartuttava toimeen ja pelastettava hyvinvointiyhteiskunta ja suomalaisten tulevaisuus”, Koponen summaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan