FA:n Huijauskampanjan päätähti Maija-Liisa Peuhu huijausyrityksen kohteena – yritettiin värvätä rahamuuliksi

Salkkareiden Ulla Taalasmaanakin tunnettu näyttelijä Maija-Liisa Peuhu on Finanssiala ry:n huijausten torjuntakampanjan keulakuva.
  • Finanssiala ry:n (FA) huijausten vastaisen kampanjan keulakuva, näyttelijä Maija-Liisa Peuhu on joutunut rahamuulihuijauksen kohteeksi.
  • Yksi rikollisten käyttämä keino rahan pesemiseksi on niin sanottujen muulitilien käyttö, jossa muuli vastaanottaa esimerkiksi petoksella hankitut rahat omalle tililleen ja välittää ne petoksen tekijälle.
  • Tällä hetkellä pankit ja vakuutusyhtiöt eivät pankki- ja vakuutussalaisuuden vuoksi voi vaihtaa keskenään tietoa epäilyttävistä liiketoimista, mikä hankaloittaa merkittävästi niihin puuttumista ja rahanpesun ehkäisemistä.

Finanssiala ry:n (FA) huijausten vastaista kampanjaa tähdittävällä näyttelijällä Maija-Liisa Peuhulla on tuore kokemus huijauksista. Kampanjan lanseerausviikolla Peuhu sai vieraasta numerosta tekstiviestin, jossa hänelle lupailtiin helppoa ja hyvin palkattua tehtävää.

”Sain puhelimeeni hyvällä suomen kielellä kirjoitetun viestin, jossa tarjottiin työtä 350-1250 euron päiväpalkkiolla rahat heti käteen -periaatteella. Työn sisällöstä olisi kerrottu tarkemmin WhatsApp-viestillä. Huijarit lupasivat 50 euroa jo siitä, että olisin aloittanut WhatsApp-keskustelun heidän kanssaan”, Peuhu kertoo.

Toisin kuin monissa muissa tapauksissa, tällä kertaa huijaus jäi vain yrityksen tasolle. FA:n petos- ja rikostorjunnasta vastaavan johtajan Niko Saxholmin mukaan Peuhun kohtaamassa huijausyrityksessä oli todennäköisesti kyse rahamuulihuijauksesta.

”Rahamuulitoiminta on osa järjestäytynyttä rahanpesua. Uhrin eli muulin tilille siirretään rahaa, jonka muuli siirtää, toisinaan tietämättä olevansa mukana rikollisessa toiminnassa, eteenpäin rikollisille joko tilisiirrolla tai käteisellä. Muulitilin omistaja saa yleensä toiminnastaan pienen palkkion. Rahamuuli syyllistyy aina rikokseen, vaikka toimisikin hyvässä uskossa”, Saxholm selventää muulitoiminnan logiikkaa.

Yhteistä rahamuulitapauksissa on, että niissä luvataan tienestejä pienellä vaivalla. Mahdollisuutta kehutaan riskittömäksi tavaksi ansaita helppoa rahaa. Todellisuudessa rahamuuli avustaa rikollisia pesemään rikoksilla saatua rahaa ja siirtämään laittomia varoja ympäri maailmaa. Lisäksi rahamuulina syyllistyy itsekin rikokseen.

Rikolliset värväävät rahamuuleja paitsi somekanavissa, myös sähköpostitse ja tekstiviesteillä

”Rahanpesu on osa järjestäytynyttä rikollisuutta, joka vastaa myös muun muassa huume- ja ihmiskaupasta. Jokaisen pitäisi suhtautua aina varauksella tarjouksiin, joissa luvataan helppoa rahaa pienellä vaivalla. Jos työtarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se useimmiten on sitä,” Saxholm muistuttaa.

Vaikka liikutetut rahasummat eivät olisi suuren suuria, on rahanpesutuomiolla suuria vaikutuksia tuomitulle esimerkiksi turvallisuusselvitystä vaativissa työnhauissa. Luonnollisesti rahanpesu myös edistää ja mahdollistaa vakavampaa rikollisuutta.

Tällä hetkellä sääntely vaikeuttaa finanssialan yhtiöiden mahdollisuuksia vaihtaa tietoja epäilyttävistä liiketoimista. Tietojenvaihto on hyvin rajoitettua myös pankkien ja viranomaisten välillä. Tämä hankaloittaa merkittävästi rikollisuuteen puuttumista ja rahanpesun torjuntaa.

”Laajempi tietojenvaihto auttaisi pankkeja pysäyttämään huijauksia nykyistä tehokkaammin. Tässä olisi lainsäädännössä kehittämisen paikka”, Saxholm summaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan