- Finanssiala ry (FA) pitää hallituksen kaavailemaa kiristystä työperäisen maahanmuuton ehtoihin haitallisena sekä talouden että suomalaisten kannalta.
- FA vastustaa jyrkästi hallituksen suunnitelmaa kolmen kuukauden määräajasta, jona maahanmuuttajan pitäisi työsuhteen päätyttyä löytää uusi työpaikka tai poistua maasta.
- Uudistus vaikeuttaisi olennaisesti työperäistä maahanmuuttoa, jota Suomen työmarkkinat kaipaavat kipeästi.
Finanssiala ry vastustaa hallituksen esittämiä määräaikoja, joiden mukaan ulkomaalaisen työntekijän on poistuttava Suomesta, jos työsuhde loppuu eikä hän ole kolmen kuukauden kuluessa solminut uutta työsuhdetta. Myös johtajille ja erityisasiantuntijoille ehdotettu kuusi kuukautta on aivan liian lyhyt aika esimerkiksi karenssien ja turvallisuusselvitysten takia.
”Tällaiset rajat ovat aivan väärä signaali ulkomaiselle osaajalle, joka harkitsee uraa Suomessa. Meidän on houkuteltava maahan osaamista ja työvoimaa eikä potkia ihmisiä pois maasta”, toteaa Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Ikääntyvän väestön Suomi tarvitsee kipeästi työperäistä maahanmuuttoa ja kamppailee muun Euroopan kanssa osaavasta työvoimasta. Tällainen kaavailu on omiaan heikentämään Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.
”Kun ihminen joutuu työttömäksi, ovat syyt useimmiten tuotannollisia – yritys ei ole tarpeeksi kannattava, ja työntekijöitä joudutaan vähentämään. On epäreilua, jos tämän kärsijäksi joutuvat ulkomailta Suomeen muuttaneet.”
Ahosniemi muistuttaa, että kolme kuukautta on lyhyt aika uuden työn löytämiseen suomalaisellekin, saati sitten maahanmuuttajalle. Ahosniemeltä ei heru ymmärrystä suunnitelmalle ajaa perheineen ulos maasta ihminen, joka on maksanut veronsa Suomeen jo vuosien ajan ja rakentanut elämäänsä tänne.
Elinkeinoelämä samoilla linjoilla
Elinkeinoelämän keskusliitto EK tyrmää tiedotteessaan kaavaillut määräajat. EK:n mukaan erityisasiantuntijoiden ja johtajien työnhakuajan pidennys 6 kuukauteen on askel oikeaan suuntaan, mutta kaikkia työnhaun määräaikoja on pidennettävä esitetyistä.
Hallituksen esitystä vastustaa myös muun muassa Keskuskauppakamari, joka ehdottaa, että suoja-aika olisi muuten 12 kuukautta, mutta alle 2 vuotta työskennelleille, työntekijän oleskeluluvalla oleville, 6 kuukautta.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja