- EU:n vähittäissijoittajastrategian (RIS) vaikutusten testaaminen kilpailukykyyn on erityisen tärkeää, vetoavat eurooppalaiset finanssialan järjestöt.
- Kannanoton lainsäätäjille ovat allekirjoittaneet Euroopan pankkiyhdistys (EBF), Euroopan rahasto- ja omaisuudenhoitoalan järjestö (EFAMA), vakuutusalan kattojärjestö Insurance Europe sekä kahdeksan muuta finanssialan yhdistystä.
- Järjestöjen mukaan nykyinen RIS-paketti ei tue komission tavoitteita kilpailukyvyn, sijoittamisen ja yksinkertaisemman sääntelyn edistämiseksi.
EU:n vähittäissijoittajastrategia RIS (Retail Investment Strategy) on pääomamarkkinaunioniin kuuluva säädöshanke, jolla halutaan edistää vähittäissijoittajien mahdollisuuksia osallistua finanssimarkkinoille, lisätä sijoittamiseen liittyvien kulujen läpinäkyvyyttä ja parantaa sijoittajansuojaa.
Eurooppalaiset finanssialan kattojärjestöt vetoavat yhteisessä julkilausumassaan lainsäätäjiin, jotta tähän mennessä neuvoteltuja ehdotuksia tarkasteltaisiin kriittisesti uudelleen.
Järjestöt kiittävät vastavalittua komissiota pyrkimyksistä keventää sääntelyä, mutta huomauttavat, että komission tavoitteet ovat törmäyskurssilla RIS-sääntelyn todellisuuden kanssa.
”Tämänhetkisessä muodossaan RIS pikemminkin lisää monimutkaisuutta ja byrokratiaa, mikä haittaa sekä yrityksiä että sijoittajia”, harmittelee Finanssiala ry:n (FA) johtava asiantuntija Terhi Valtonen.
RISin vaikutus kilpailukykyyn perattava huolellisemmin
Järjestöt vetoavat lainsäätäjiin, jotta RIS-ehdotusten tosiasialliset vaikutukset sääntelytaakkaan käytäisiin tiheämmän seulan kanssa läpi ennen kuin kokonaisuus lähtee jatkotyöstöön.
Vetoomuksessa korostetaan tarvetta virtaviivaistaa sääntelyä ja vähentää raportointivaatimuksia, sillä nykymuodossaan RIS tietäisi markkinaosapuolille kasvavaa raportointitaakkaa ja menettelyvelvoitteita. Tämä kasvattaisi byrokraattista kuormaa entisestään.
Kohtuuttoman mutkikkaat ja päällekkäiset säännöt tukahduttavat pienasiakkaiden sijoitusintoa ja lisäävät yritysten toimintakustannuksia. Kannanotossa muistutetaan, että korkeammat kustannukset siirtyvät lopulta kuluttajien maksettaviksi.
”Eräs RISin tämänhetkisistä kompastuskivistä liittyy sijoitusten myyntiprosesseihin. Sijoitusten myyntiprosesseja tulisi yksinkertaistaa, jotta se palvelisi asiakkaiden tarpeita nykyistä paremmin ” Valtonen huomauttaa.
”Jos myyntiprosessit käyvät liian hankaliksi, sijoittajat saattavat turvautua suuririskisiin tuotteisiin, joita sääntely ei koske ja joita ei valvota samalla tavoin kuin finanssialan sijoitustuotteita”, Valtonen selventää.
Riittävä sijoittajansuoja on toimivien markkinoiden perusedellytys. Järjestöjen mukaan RIS asettaa kuitenkin liiallisia ja tarpeettoman yksityiskohtaisia tiedonantovelvoitteita. Liiallinen tietomäärä voi hämmentää piensijoittajia ja tehdä sijoittamisesta vähemmän houkuttelevaa.
”Ennen loppuvaiheen neuvotteluja on todella syytä miettiä, mitä RIS-muutoksilla tavoitellaan ja voidaanko niillä ylipäänsä saavuttaa säästö- ja investointiunionin tavoitteita”, Valtonen kehottaa.
Valtonen muistuttaa olemassa olevista toimivista käytännöistä.
”Pohjoismaissa markkinat toimivat hyvin. Nykyinen sääntelykehikko on riittävä, ja yksityishenkilöt sijoittavat aktiivisesti ainakin Suomessa ja Ruotsissa”, Valtonen muistuttaa.
FA on Euroopan pankkiyhdistys EBF:n, Euroopan rahasto- ja omaisuudenhoitoalan järjestö EFAMA:n sekä vakuutusalan kattojärjestö Insurance Europen jäsen.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja