Eurooppalaiset finanssialan järjestöt: kestävyysraportointiin liittyvää sääntelyä tulisi selkeyttää, ei kasvattaa

Kuvituskuva: iso paperipino
Kestävyysraportoinnin määrää halutaan kohtuullistaa, mutta vastuullisuuspyrkimyksistä ei ole tarkoitus tinkiä. Kuva: Shutterstock
  • Olemassa olevaa kestävyysraportointia tulee selkeyttää, ei edistää uutta sääntelyä.
  • Näin vetoavat useat eurooppalaiset finanssialan kattojärjestöt Euroopan komissioon, jotta tämä muuttaisi EFRAGin (European Financial Reporting Advisory Group) saamaa ohjeistusta.
  • EFRAG on Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä, joka kehittää ja edistää taloudellisia ja kestävyysraportointiin liittyviä standardeja sekä pyrkii varmistamaan eurooppalaisten näkökulmien huomioimisen kansainvälisissä standardointiprosesseissa.
  • Vetoomuksen ovat laatineet eurooppalaisia vakuutusyhtiöitä edustava Insurance Europe, rahasto- ja varainhoitoyhtiöitä edustava European Fund and Asset Management Association (EFAMA), eurooppalaisia säästö- ja vähittäispankkeja edustava European Savings and Retail Banks Group (ESBG) sekä eurooppalaisia pankkeja edustava European Banking Federation (EBF).

Useat eurooppalaiset finanssialan järjestöt ovat ilmaisseet huolensa tavasta, jolla EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) kehittää sektorikohtaista kestävyysraportointiin liittyvää sääntelyä. Vetoomuksen laatijoiden mukaan EFRAG keskittyy nyt uusien sektorikohtaisten raportointivaatimusten kehittämiseen rahoituslaitoksille sen sijaan, että se yksinkertaistaisi ja tukisi nykyisten vaatimusten soveltamista. Komission tulisi järjestöjen mukaan selkeyttää EFRAGin mandaattia ja kohdentaa työn painopisteet oikein.

”Tässä vaiheessa on kannatettavaa ottaa raportointikokonaisuuden kanssa pieni hengähdystauko. Hengähdystauko ei tarkoita, että haluttaisiin tinkiä vastuullisuuspyrkimyksistä”, tähdentää Finanssiala ry:n (FA) kestävään rahoitukseen erikoistunut juristi Aleksi Kaakinen.

Kaakisen mukaan ensin tulisi tarkastella sitä, miten yhtiöt selviävät perusmuotoisesta kestävyysraportoinnista ennen kuin päätetään lisätä raportointia sektorikohtaisesti. Eurooppalaiset kestävyysraportointi- eli ESRS-standardit määrittelevät, miten yritysten tulee raportoida kestävyysasioista, kuten ympäristövaikutuksista, sosiaalisista tekijöistä ja hallintotavoista.

Kaakinen kertoo, että ala tarvitsee erityisesti ohjeistusta arvoketjujen ja olennaisuusarvioinnin toteuttamiseen.

”Samoin pitäisi tarkastella sitä, että raportointi on varmasti riittävän yhdenmukaista eri toimijoiden välillä. Vaarana on, että uudet raportointivelvoitteet vain mutkistavat ensi vuonna annettavien perusmuotoisten raporttien tulkintaa”, Kaakinen varoittaa.

Komissiota lähestyneet finanssialan kattojärjestöt toivovat EFRAGilta käytännönläheisempää otetta. Myös Kaakinen pitää käytännöllistä otetta ja järkevää priorisointia kannatettavana.

”Ensi vuoden raportoinnissa tulisi keskittyä kaikkein vaikuttavimpiin toimiin ympäristön ja sosiaalisten oikeuksien edistämiseksi sekä kohdistaa toimenpiteet niihin aiheisiin, joiden raportointi on haastavinta”, Kaakinen päättää.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan