- Eläkkeiden pitkän aikavälin rahoitusnäkymät ovat parantuneet merkittävästi hyvien sijoitustuottojen ansiosta, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) pitkän aikavälin laskelmista.
- Samalla epävarmuus tulevasta eläkemaksusta on kasvanut.
- Jos syntyvyys pysyy matalana, yhä suurempi osuus kasvavasta eläkemenosta on katettava eläkevarojen tuotoilla.
Tiistaina 11.10.2022 julkaistiin uutinen Suomen eläkejärjestelmän hyvästä menestyksestä kansainvälisessä vertailussa. Hyvät uutiset jatkuivat kaksi päivää myöhemmin 13.10.: Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan työeläkkeiden tulevaisuuden näkymät ovat selkeästi valoisammat kuin kolme vuotta sitten.
Eläkkeiden rahoitus on yhä enemmän sijoitustuottojen varassa, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) pitkän aikavälin laskelmista. ETK:n raportista selviää, että työeläkevaroille on saatu viime vuosina arvioitua parempaa tuottoa. Laskelman mukaan TyEL-eläkevarallisuus kattaa pitkällä aikavälillä aiempaa suuremman osuuden eläkemenosta. TyEL-eläkevarallisuus on tällä hetkellä noin 153 miljardia euroa.
”Moni asia on eläkejärjestelmässä mennyt parempaan suuntaan sitten vuoden 2019 laskelman. Raportti tuo esille sijoitustoiminnan suorastaan ratkaisevan roolin työeläkkeiden pitkän aikavälin rahoitukselle”, sanoo Finanssiala ry:n eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela.
Vuonna 2021 suomalaisten keskieläke oli 1 784 euroa kuukaudessa. ETK:n laskelman mukaan eläkkeiden ostovoima jatkaa kasvuaan: esimerkiksi vuonna 2030 keskieläkkeen arvioidaan vuoden 2021 hintatasossa olevan noin 1 900 euroa.
ETK:n laskelmien lähtökohta on Tilastokeskuksen väestöennuste vuodelta 2021. Sen mukaan syntyvyys jatkuu matalana ja työikäisten määrä pienenee ainakin vuoteen 2090 saakka. Samalla vanhushuoltosuhde lähes kaksinkertaistuu.
”Eläkejärjestelmä on sosiaaliturvamme vahvin lenkki, ja sen haasteet liittyvät demografiaan: huoltosuhde heikkenee selvästi. Asiaa voisi parantaa syntyvyyden kasvu tai työperäisen maahanmuuton lisääminen”, Kuusela sanoo.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja