- Finanssiala ry:n (FA) Arvot ja talous -kutsuvierasseminaari kokosi 16 nuoren polven yhteiskunnallista vaikuttajaa keskustelemaan Suomen eläkejärjestelmästä.
- Kutsuvieraat edustivat yhteiskunnallisia järjestöjä, kuten poliittisia nuorisojärjestöjä.
- FA:n vuosittaiseksi vakiintuneen Arvot ja talous -kutsuvierasseminaarin tarkoituksena on koota yhteen nuoria vaikuttajia keskustelemaan arvojen ja talouden välisestä suhteesta eri aiheiden äärellä.
FA:n kolmatta kertaa järjestetyn Arvot ja talous -kutsuvierasseminaarin keskiössä olivat tänä vuonna eläkkeet ja sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Aihe sopii erityisen hyvin arvoihin keskittyvän seminaarin teemaksi, sillä kysymys eläkkeistä ja sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta on monien erilaisten arvonäkökohtien yhteenkietoutuma.
Riittävän elintason mahdollistavien eläkkeiden ja sukupolvien solidaarisuuden toteutuminen vaatii tasapainoilua lukuisien taloudellisten, sosiaalisten ja moraalisten näkökulmien välillä. Eläkejärjestelmän pitäisi pystyä palvelemaan kaikkia sukupolvia tasapuolisesti ja kestävästi.
Tilaisuuteen osallistui laaja joukko vaikuttajia poliittisista nuorisojärjestöistä ja etujärjestöistä. Yhteistä useimmille seminaarivieraille oli lähinnä nuori ikä, sillä ideologisesti edustettuna oli koko poliittisen kentän spektri laidasta laitaan.
Suomen eläkejärjestelmä sai kiitosta ja kritiikkiä
Seminaariin osallistuneet sulattelivat päivän antia useista eri näkökulmista. Tilaisuus sai RKP-nuorten puheenjohtaja Dan Cederlöfin pohtimaan, mitä muutoksia Suomen eläkejärjestelmä tarvitsee säilyäkseen oikeudenmukaisena.
”Tässä on tullut aika paljon ideoita ja omia mietintöjä. On selvää se, että tarvitaan jokin suurempi eläkejärjestelmän muutos, jotta järjestelmä olisi taloudellisesti ja sukupolvien oikeudenmukaisuuden kannalta kestävä.”
Vasemmisto-opiskelijoiden pääsihteeri Annis Riekkinen puolestaan piti Suomen eläkejärjestelmän pilareita lähtökohtaisesti hyväkuntoisina ja kertoi luottavansa siihen, että järjestelmä kantaa tulevaisuudessa myös nuorten kohdalla.
”Valtiovallan pitäisi viestiä, ettei päällä ole mikään kauhea kriisitilanne. Kyllä eläkkeelle pääsee, vaikka eläkkeelle pääsyn ikä voi olla korkeampi. Elinajanodote kuitenkin kasvaa.”
Oma varautuminen tueksi eri elämäntilanteisiin
Myös Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Akseli Tiitta luottaa suomalaiseen eläkejärjestelmään. Tiitta muistutti, että suomalainen järjestelmä saa kansainvälisesti melko hyvät arviot. Tiitta näki kuitenkin vapaaehtoisen eläkesäästämisen ja muun varautumisen tärkeänä.
”Vapaaehtoisen eläkesäästämisen yleistyminen olisi erittäin hyvä kehityskulku. On hyvä pyrkiä edistämään lisäeläkesäästämistä kaikissa ikäluokissa ja sijoittamista ylipäänsä.”
Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Binga Tupamäki haluaa sen sijaan eläkejärjestelmään suurempia muutoksia, jotta sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus toteutuisi paremmin. Tupamäen mukaan eläkkeet tulisi nähdä perusturvana vanhuuden varalle. Työurien pitäisi olla pidempiä ja vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen olisi kannustettava nykyistä enemmän.
”Olisi hyvä, että ihmisille annettaisiin enemmän vapautta päättää omista euroistaan. Olisi perustoimeentulon mahdollistava eläke, joka tarjotaan kaikille, ja ylimenevään osuuteen voisi kukin säästää esimerkiksi lisäeläkkeillä.”
Finanssiala ry on korostanut voimakkaasti vapaaehtoisen eläkesäästämisen ja yleensä kansankapitalismin merkitystä. Säästämistä ja sijoittamista ei tulisi nähdä varakkaiden luksushuvina, vaan kaikelle kansalle välttämättömänä varautumisena eri elämäntilanteisiin, omien mahdollisuuksien mukaan.
”Mitä useampi suomalainen saataisiin säästämään ja sijoittamaan, sitä enemmän säästyisi yhteiskunnan resursseja niiden auttamiseen, joille se ei ole mahdollista”, muistutti seminaarissa puhunut FA:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Varmaa on se, että keskustelu eläkejärjestelmän tulevaisuudesta ja omaehtoisesta varautumisesta jatkuu väestön ikääntymisen rasittaessa entisestään Suomen huonokuntoista julkista taloutta. Hoivakulut kasvavat, ja yksilön oman varautumisen merkitys korostuu. Kansankapitalismin hedelmillä voi olla yksilötasolla ratkaiseva merkitys.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja