Enbusken talk show’ssa ”palveluiden hintalappu” sai kannatusta

Poliittiset päättäjät haluavat, että
kansalaisille annettavan palvelulupauksen hinta lasketaan, kertoo Finanssialan
Keskusliiton (FK) teettämä kyselytutkimus. Hallitusohjelman kirjauksen
mukaisesti tällä hallituskaudella selvitetään, millaisiin verovaroin
kustannettaviin hoivapalveluihin kansalaisilla on oikeus. Enemmistö FK:n
kyselyyn vastanneista kannattaa tämän hoivapalveluoikeuden hinnan laskemista.
Palvelulupauksen ohella FK:n päättäjätutkimuksessa kysyttiin
yritysrahoituksesta. Kyselyyn vastaajat olivat laajalti sitä mieltä, että
pk-yritysten rahoituksessa on ongelmia.

​Enbusken vieraina SuomiAreena pihalla olivat vasemmistoliiton Li Andersson, kokoomuksen Elina Lepomäki, vihreiden Ozan Yanar, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, demareiden Tytti Tuppurainen sekä keskustan elinkeinoministeri Olli Rehn.

Yhteiskunnan palvelulupauksen määrittely ja palveluvastuuvelan laskeminen saivat Enbusken vieraiden joukossa kannatusta yli puoluerajojen. Tosin pohdintaa synnytti se, voidaanko hintalappu laskea riittävällä tarkkuudella. Eniten epäilyä asia herätti vasemmistoliiton Anderssonissa ja vihreiden Yanarissa.

Elina Lepomäen mielestä palveluvastuuvelan hinta toisi läpinäkyvyyttä yhteiskunnan järjestelmään ja mahdollistaisi kansalaisten oman lisävarautumisen vanhuusajan tarpeisiin. Lepomäen mukaan palveluvastuuvelka on laskettavissa siinä missä eläkevastuutkin on voitu laskea.

”Palveluiden hintalapussa ei ole kyse mistään madonluvuista vaan siitä, että se selventäisi kansalaisille, millaisiin yhteiskunnan palveluihin heillä on oikeus”, Lepomäki sanoi.

Li Anderssonin mukaan myös vasemmisto on puhunut hyvinvointivelasta. Andersson kuitenkin muistutti, että keskeisiä asioita tulevaisuuden hyvinvoinnille ovat muun muassa työllisyysasteen nostaminen ja riittävän verorahoituksen turvaaminen.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös hallitusohjelmaan kirjatusta kokeilusta palvelusetelijärjestelmän laajentamiseksi. Ministeri Rehn piti kokeilua hyvänä ja kertoi sen suunnittelun olevan jo hyvässä vauhdissa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Myös Tytti Tuppurainen kannatti palvelusetelikokeilua mutta korosti, että järjestelmän pitää olla kaikkialla sama. Tuppurainen oli huolissaan siitä, syntyykö Suomeen riittävän yhdenmukainen palveluverkosto, jotta maan joka kolkassa on saatavilla julkisten palveluiden lisäksi myös yksityisiä palveluja.

Rehnin mielestä Tuppuraisen huoli on aiheeton, sillä kysyntä luo tarjontaa. ”Suomea rakennetaan paremmin, kun uskalletaan kokeilla myös jotain uutta”, Rehn totesi.

Katso Enbuske talk show Katsomosta

Lue myös: Päättäjät kyselytutkimuksessa – palvelulupauksen hinta on laskettava