Blockchain-teknologia on suomeksi lohkoketju, ja se on tulevaisuudessa erittäin tärkeä. Mitä ihmettä se tarkoittaa? Mitä blockchainista pitäisi tietää?
Blockchain- eli lohkoketju tarkoittaa sarjaa lohkoja, joihin on kirjattu tietoja, esimerkiksi osakkeiden omistajamuutoksia. Lohkoa voi verrata palapelin palaan, johon tallennetaan kaikki tapahtumat tietyltä ajanjaksolta. Ajan päätyttyä pala on saanut muotonsa, ja se liitetään palapelin muihin paloihin. Näin syntyy lohkoketju, joka on hajautettu suureen määrään tietokoneita, ja yhtä ketjun osaa muuttaakseen täytyisi peukaloida myös viereisiä lohkoja, palapelin paloja, joita muokatakseen pitäisi peukaloida myös viereisiä paloja ja niin edelleen. Edeltävä lohko sopii siis vain viereiseen lohkoon, eikä sitä voi muuttaa jälkikäteen ilman, että kaikki muutkin lohkot muuttuisivat. Tekniikan tunnetuin hyödyntäjä on virtuaalivaluutta Bitcoin.
”Lohkoketjuteknologia on halpa tapa toteuttaa luotettava ja turvallinen hajautettu tietokanta. Se mahdollistaa suuren tietomäärän säilyttämisen ilman keskitettyä palvelinta. Tieto on varastoituna lukemattomiin tietokoneisiin ympäri nettiä. Ratkaiseva ero perinteiseen tietokantaan on, että mitään tietoa ei voi takautuvasti muuttaa tai poistaa, vaan koko asian muutoshistoria säilyy alusta loppuun”, selittää kehityspäällikkö Timo Tuominen Finanssialan Keskusliitosta.
Lohkoketjuteknologia voisi sopia esimerkiksi sähköisen osakerekisterin rakentamiseen. Silloin jokaisen osakkeen siirtohistoria säilyisi eheänä.
Finanssialan Keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilola oli mukana kokeilussa, jossa testattiin verkkolaskuosoitteistojen tallennusta lohkoketjuun. Kokeilu osoitti, että lohkoketjutekniikkaa voidaan käyttää verkkolaskuosoitteiden ylläpidossa. Osallistujat pitivät kokeilua hyödyllisenä, ja asian selvittelyä jatketaan.