- Taloyhtiöiden pyöräkellarit eivät ole pyörien turvasatama, sanoo Finanssialan turvallisuusasiantuntija.
- Taloyhtiön kannattaa pohtia keinoja pyöräkellareiden turvallisuuden parantamiseen – yksi konsti on kulunvalvonnan asentaminen.
Tilastokeskuksen analyysin mukaan pyöriä varastamalla ja myymällä rahoitetaan erityisesti huumeidenkäyttöä. Käytetyt polkupyörät ovat suhteellisen helposti varastettavia mutta rahanarvoisia kulkupelejä, mikä tekee niistä varkaille houkuttelevan kohteen.
Paljonko pyöriä varastetaan?
Vakuutusyhtiöt korvasivat vuonna 2022 runsaat 15 000 varastettua pyörää. Poliisille pyörävarkauksia ilmoitettiin 17 300 kappaletta.
Korvauksia varastetuista pyöristä yhtiöt maksoivat 9,8 miljoonan euron edestä.
Finanssialan turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen kehottaa taloyhtiöitä parantamaan pyöräkellareidensa turvallisuutta pyörävarkauksien vuoksi. ”Taloyhtiön kellarista saatetaan viedä useita arvokkaita pyöriä samalla kertaa, jos varkaat onnistuvat sinne pääsemään. Kellarit ovat öiseen aikaan rauhallisia paikkoja murtopuuhiin, eikä voimapihdeistä lähde asukkaiden epäilyksiä herättäviä ääniä”, Pänkäläinen sanoo.
Varsinaista tutkimusta siitä, mistä pyöriä varastetaan eniten, ei ole olemassa. Vakuutusyhtiöt ja poliisi tilastoivat polkupyörävarkauksien määriä vuositasolla. ”Kyse on enemmän hiljaisista signaaleista ja erilaisista pienemmistä kyselyistä. Niiden perusteella kotipiha ja pyöräkellarit ovat varkaiden suosiossa. Syykin on looginen: kotosalla pyöriä säilytetään pisimmät ajat, jolloin ammattimaiset varkaat pystyvät alueeseen tutustumalla selvittämään, missä on varastettavaksi kelpaavia pyöriä”, Pänkäläinen sanoo.
Kulunvalvonta yksi ratkaisu – yhteen kytkentä toinen
Taloyhtiöt voisivat parantaa pyöräkellareiden turvallisuutta esimerkiksi asentamalla kellareihin kulunvalvontajärjestelmän. Tällöin saadaan parempi käsitys siitä, kenen avaimilla ja mihin aikaan kellarissa on käyty. Kameravalvontakin voi tulla kyseeseen, mutta se vaatii usein taloyhtiössä raskaammat suostumukset yksityisyydensuojan vuoksi. Myös kulunvalvonnan käyttöönotosta on päätettävä taloyhtiössä yhdessä.
Pänkäläisellä on myös toinen, helpommin käyttöönotettava vinkki pyöriään kellareissa säilyttäville: ”Kytkekää saman talouden pyörät aina parkissa ollessaan yhteen esimerkiksi pitkällä kettingillä, joka jää kellariin. Kaikki konstit, jotka hidastavat ja hankaloittavat varkaan toimintaa, kannattavat, sillä varas punnitsee aina murtamiseen menevää aikaa ja vaivaa. Mitä pidempään kohteessa joutuu askartelemaan, sitä suurempi on kiinnijäämisen riski”, Pänkäläinen toteaa. Paras tapa lukita pyörä on käyttää jykevää kaarilukkoa ja lukita se rungostaan kiinni kiinteään telineeseen tai esineeseen.
Uusiin kerrostaloihin katutasoon rakennettujen pyörävarastojen isot ikkunat saavat Pänkäläisen mietteliääksi. ”Toisaalta isot ikkunat asettavat varkaan katseiden alaiseksi, jos pyöräkellarissa murtotouhuihin ryhtyy – toisaalta se helpottaa suuresti varkaiden työtä, kun potentiaalisia varastettavia pyöriä voi tutkailla helposti ikkunan läpi”, Pänkäläinen puntaroi.
Tunne vastuusi – älä rahoita ostajana pyörävarkaita
Varastetut polkupyörät menevät jälleenmyyntiin. Pyöriä ei varastettaisi, mikäli niillä ei olisi olemassa jälleenmyyntimarkkinaa. Näin ollen käytettyä pyörää ostaessaan kannattaa toimia vastuullisesti, jottei tue varastettujen pyörien kauppaa.
”Vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti pyörästä. Myös oman pyörän kuitti kannattaa säilyttää myyntiä varten, vaikka takuuaika olisikin kulunut umpeen. Hälytyskellojen tulisi myös soida, jos joku myy arvokasta pyörää epäilyttävän halvalla.”
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja