Hiihtoloma alkaa! Äkkiä Alpeille rinteeseen tai etelään rantabaariin ja uimaan! Ennen suin päin syöksymistä ulkomaille laiskottelun ja paheiden pariin kannattaa muistaa muutama asia, joilla lomareissusta tulee miellyttävämpi.
Credit/debit-korttinsa rinnalle kannattaa hankkia toinen kortti varkauden tai hukkumisen varalle. Kannattaa myös tarkastaa maksukortin voimassaoloaika. Eihän kortti mene vanhaksi ennen kuin reissu päättyy?
”Ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa selvää etukäteen matkakohteen maksutavoista. Maakohtaisilla matkailusivuilla kerrotaan usein miten maksaminen parhaiten onnistuu,” sanoo Finanssialan Keskusliiton asiantuntija Kirsi Klepp.
Älä pidä mukanasi kaikkia maksukortteja samaan aikaan, vaan jätä osa korteista säilöön turvalliseen paikkaan esimerkiksi hotellihuoneen tallelokeroon. Kannattaa myös kirjoittaa ylös numero, johon soittamalla kortin saa kuoletettua myös ulkomailta, jos kortti kaikista varotoimista huolimatta katoaa.
Käteinen on kovaa valuuttaa
Katkeilevien yhteyksien, katevarausmaksujen ja skimmauslaitteiden maailmassa käteinen voi pelastaa päivän. Osa setelinipusta kannattaa luonnollisesti säilyttää varakortin ja passin kaverina lukkojen takana. Muista myös tarkistaa ajoissa, että nosto- ja ostorajat vastaavat tarpeitasi ja kortin käyttöä matkan aikana. Liian alhaiset rajat voivat tökätä kortin käytön, jos katevarmennukset eivät onnistu tai kortin kuukausittain käyttöraja on mitoitettu pieneksi. Nosto- ja ostorajojen avulla kortinhaltija valitsee kuinka paljon tilille voidaan tehdä katevarauksia.
Muista että käteisen nostaminen automaatista ulkomailla saattaa maksaa. Tarkasta myös, että mahdolliset maarajoitukset eivät estä kortin käyttöä.
Nettisurffailu puhelimen mobiilidatalla saattaa olla kallista ulkomailla. Nyrkkisääntönä reissussa kannattaa poistaa mobiilidata käytöstä ja turvautua wlan-verkkoihin. Lomaselfieillään voi kiusata Facebook-kavereitaan hieman myöhemminkin.
Kuka kastelee kukat?
Etenkin omakotitaloasujien on syytä pitää kotinsa asutun näköisenä loman ajan. Valojen ajastaminen ja naapurin valjastaminen postilaatikon tyhjentäjäksi ehkäisevät murtoja. Järeämpiin keinoihin kuuluvat valvontakamerat ja varokaa vihaista koiraa -kyltit.
Älä myöskään kutsu rosvoja kylään ilmoittamalla sosiaalisessa mediassa, milloin olet reissussa.
Valtio ei kuskaa kotiin
Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa välttämättömän sairaanhoidon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Muista sen lisäksi huolehtia matkavakuutuksesta. Varmista, että vakuutusturva kattaa sekä syvänmeren vapaasukelluksen että alamäkiluistelun, jos aiot molempia reissulla harrastaa. Muista myös auton vakuutus.
”Suomen valtion velvollisuus ei ole huolehtia kansalaistensa sairaalakuluista tai vakavissa tapauksissa kotiinkuljetuksesta. Niitä varten tarvitaan henkilövahingot kattava vakuutus,” muistuttaa Finanssialan Keskusliiton johtaja Risto Karhunen.
Ulkoministeriö suosittelee ulkomaille ja erityisesti riskialttiille alueelle matkustavalle matkustusilmoituksen tekemistä. Ilmoituksen voi tehdä helposti verkkopalvelussa. Myös ulkoministeriön matkustustiedote on syytä lukea ennen lähtöä.
Jäikö kysyttävää?
|Aiheen asiantuntijat