”Aktuaari on henkilö, joka halusi kirjanpitäjäksi mutta karisma ei riittänyt”

Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari on valittu Suomen Aktuaariyhdistyksen kunniajäseneksi.
  • Suomen Aktuaariyhdistys täyttää huhtikuussa 100 vuotta.
  • Aktuaari tarkoittaa vakuutusmatemaatikkoa, joka tekee erilaisia vakuutusteknisiä laskelmia ja selvityksiä.
  • Vakuutusyhtiölain mukaan suomalaisilla vakuutusyhtiöillä on oltava vastuullinen vakuutusmatemaatikko.
  • Aktuaariyhdistys on valinnut kunniajäsenekseen Finanssiala ry:n (FA) varatoimitusjohtajan Esko Kivisaaren.

Finanssiala ry:n (FA) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari pitää aktuaareja esillä muun muassa veistelemällä vitsejä omasta ammattikunnastaan. Kun Kivisaari teki muutama vuosi sitten FA:n Alivakuutussihteeri-podcastia, oli jokaisessa jaksossa aktuaarivitsi. Muutama kuuntelija on tunnustanut seuranneensa podcastia vain kuullakseen jokaisen vitsin.

Nyt sata vuotta täyttävä Suomen Aktuaariyhdistys on valinnut Kivisaaren kunniajäsenekseen.

”Mikä parasta, aktuaarivitsit toimivat usein myös kansainvälisillä kentillä: englanninkielinen nimitys actuary tarkoittaa tietenkin paikkaa, mihin kuolleet näyttelijät sijoitetaan.”

Mutta mikä ihme on aktuaari eli vakuutusmatemaatikko?

Vakuutusmatemaatikko tekee erilaisia vakuutusteknisiä laskelmia ja selvityksiä. Vakuutusyhtiölain mukaan suomalaisilla vakuutusyhtiöillä on oltava vastuullinen vakuutusmatemaatikko.

Aktuaarit huolehtivat, että yhtiössä sovellettavat matemaattiset menetelmät ovat asianmukaisia ja varmistavat, että vakuutusyhtiön vakuutusmaksut ja yhtiön velka vakuutuksenottajille noudattaa tiettyjä vaatimuksia määräämistavaltaan ja määrältään. Vastuulliselta vakuutusmatemaatikolta edellytetään sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymää vakuutusmatemaatikon (SHV) tutkintoa.

”Aktuaari on henkilö, joka halusi kirjanpitäjäksi mutta karisma ei riittänyt”, Kivisaari tiivistää.

Toisinaan ilkeistäkin vitseistään huolimatta Kivisaari on ylpeä satavuotiaasta ammattikunnastaan ja kantaa ammattinimikettään ylpeydellä. Kivisaaren mukaan aktuaarin työn kehitykseen sadan vuoden aikana on vaikuttanut erityisesti tietotekniikan kehitys.

”Esimerkiksi ihmisten odotettua elinikää arvioivan kuolleisuustaulun tekeminen oli vielä muutama vuosikymmen sitten viikkojen mittainen projekti. Nykyään se vaatii muutaman napinpainalluksen ja lopputulos on huomattavasti tarkempi.”

100 vuotta aktuaareja

Suomalaisten vakuutusmatemaatikkojen yhdistys, Suomen Aktuaariyhdistys, perustettiin 21. huhtikuuta 1922. Kuluneen vuosisadan aikana Suomi on kehittynyt yhdeksi edistyneistä, korkean koulutustason jälkiteollisista valtioista. Aktuaarien ammatti on kehittynyt maan mukana ja antanut vahvan panoksen sen pitkälle kehittyneeseen sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmään. Suomalaisilla aktuaareilla on ollut vahva rooli myös kansainvälisillä areenoilla.

Aktuaariyhdistys kehittää aktuaarien ammattia ja ammatin harjoittamiseen liittyviä eettisiä periaatteita sekä edistää aktuaarien roolia vakuutusalalla. Yhdistys edistää myös aktuaarin työhön liittyviä tieteitä, kuten vakuutus-, finanssi- ja riskimatematiikkaa.

Yhdistyksen kunniajäsen Kivisaari harmittelee, että aktuaarit eivät ole Suomessa ammattikuntana kovin tunnettuja. Jos esimerkiksi Britanniassa kertoo pubissa olevansa aktuaari, kuulija hyvin todennäköisesti tietää, mistä on kyse. Suomessa ammattikuntaa hämärtää myös nimikkeen laaja käyttö: esimerkiksi Tilastokeskuksen yliaktuaarilla ei ole mitään tekemistä vakuutusasioiden kanssa.

Kivisaaren mukaan ei siis ole maailman paras keskustelunavaus ja iskurepliikki kertoa työskentelevänsä aktuaarina. Ei aktuaari oikeastaan iskurepliikkejä välttämättä tarvitsekaan.

”Aktuaarin erikoiskyky on, että hän voi käyttää persoonallisuuttaan ehkäisyvälineenä”, Kivisaari kertoo.