
- FinanssiAkatemian Ajatustori 20.3.2025 kokosi finanssialan ammattilaiset ja oppilaitosten edustajat jakamaan tietoa ja osaamista generatiivisen tekoälyn sekä teknologian osaamistarpeista finanssialalla.
- Keskusteluissa nousi esiin mm. monimuotoisen koulutarjonnan merkitys ja yhteistyö työpaikoilla sekä alan yhtiöiden ja oppilaitosten välillä.
- Mukana oli noin 80 osallistujaa FinanssiAkatemian verkostoon kuuluvista yhtiöistä, oppilaitoksista sekä alan työntekijä- ja työnantajajärjestöistä.
- Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Finanssiala ry, FinanssiAkatemia, Palta, Ammattiliitto Pro ry ja YTN.
”Mitä enemmän käymme yhteistä keskustelua työelämän kehityssuunnista, sitä vähemmän meillä on pelkoa ja epävarmuutta”, totesi Ammattiliitto Pron johtaja Antti Hakala toivottaessaan vuoden 2025 Ajatustori-tapahtuman osallistujat tervetulleeksi. Teemana oli generatiivisen tekoälyn ja teknologian osaamistarpeet finanssialalla.
Jo neljättä kertaa järjestetty FinanssiAkatemian Ajatustori yhdisti jälleen finanssialan ammattilaiset ja oppilaitosten edustajat jakamaan tietoa ja osaamista. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Finanssiala ry, FinanssiAkatemia, Palvelualojen Työnantajat Palta, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN.
”Generatiivinen tekoäly ja teknologia muokkaavat alan tulevaisuutta. Ajatustori on yksi hyvä esimerkki ainutlaatuisesta ja pitkään jatkuneesta yhteistyöstämme työntekijä- ja työnantajaliittojen välillä”, toteaa Finanssiala ry:n kehitysjohtaja Katja Repo.
”Tuomalla yhteen asiantuntijat ja oppilaitokset mahdollistamme ajankohtaisen tiedon jakamisen ja yhteisten ratkaisujen etsimisen. Samalla paranamme työnantajakuvaa ja luomme syvempää yhteistyötä eri tahojen välillä”, Hakala painottaa.
“Meidän on arvioitava, onko toimintamme eettisesti kestävää.”
Ajatustorilla kuultiin alkuun kaksi alustusta, joita molempia seurasi paneelikeskustelu. Teknologiayritys Headain liiketoimintajohtaja Anu Passi-Rauste esitteli tekoälyä hyödyntävän data-analyysin tuloksia: miten finanssialan teknologiaosaamisen tarve ja koulutus kohtasivat vuosina 2023–2024.
Tekoäly analysoi Finanssiala ry:n 260 jäsenyritysten työpaikkailmoituksia ja koulutusta tarjoavien oppilaitosten tutkintovaatimuksia sekä koulutuskuvauksia kolmelta eri opintoasteelta.
”Tekoälymme yhdistää lähteet toisiinsa niin, että pystymme tunnistamaan, missä määrin eri koulutustoimijoiden tarjonta vastaa finanssialan osaamistarpeita. Näin syntyy visuaalinen ja datalähtöinen kokonaiskuva, joka tukee päätöksentekoa yritysten osaamisen ja koulutustoimijoiden tarjonnan kehittämisessä”, Passi-Rauste selvitti.
Analyysissa nousivat esiin tietosuoja ja siihen liittyvän sääntelyn tuntemisen tärkeys keskeisinä osaamisalueina. Samalla korostui ketterät kehitysmenetelmät, jotka Perho Liiketalousopiston opettaja Kirsi Jaakolan mukaan ovat tänä päivänä kysyttyjä työkaluja liikkeenjohdon tukena.
”Myös tietosuoja ja tekoäly ovat osa sivistystä ja perusopintoja, mutta niiden rinnalle tarvitsemme keskustelua erikoistumismahdollisuuksista. Kynnys esimerkiksi datanhallinnan osaamiselle on madaltanut ja se tulee jatkossa hallita ihan perustason asiakastehtävissä”, Jaakkola painotti.
”Nyt on muodostumassa selkeä sääntelykokonaisuus, ei vain tietosuojan vaan myös vastuullisuuden ja tekoälyn ympärille. Meiltä ei enää kysytä, osaammeko koodata tai analysoida. Meidän on kyettävä arvioimaan, onko se, mitä teemme oikein ja eettisesti kestävää, johtaja Mikko Vastela LähiTapiolasta totesi.
”Teknologia kehittyy vauhdilla. Tutkinto-opintojen ja täydennyskoulutuksen rinnalle nostaisin vielä mikro-oppimisen eli pienet osaamiskokonaisuudet. Niiden kautta pystymme vastaamaan ketterästi finanssialan muuttuviin tarpeisiin ja kouluttamaan nopeasti vaadittavaa erityisosaamista alalle”, johtaja Jenna Anttonen Aalto EE:stä painotti.
Tarvitsemme kannustavaa ja avointa keskustelua muutosten edessä
Työterveyslaitoksen (TTL) erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala esitteli Ajatustorilla vuoden 2025 alussa tehdyn kyselytutkimuksen tulokset generatiivisen tekoälyn käytöstä finanssialalla.
Moni vastaaja arvioi, että generatiivinen tekoäly parantaa lähivuosina erityisesti työn tuottavuutta, laatua ja toiminnan seurantaa sekä vaikuttaa merkittävästi useisiin eri tehtäviin. Listan kärkeen sijoittuvat analytiikkaan ja data-analyysiin, asiakasrajapintaan, riskien hallintaan sekä markkinointiin ja viestintään liittyvät toimenkuvat.
Moni oli huolissaan tekoälyn eettisistä kysymyksistä, muun muassa siitä, miten tekoälyä käytetään ja valvotaan, ja miten ratkomme esimerkiksi yksityisyyteen ja tietosuojaan liittyvät kysymykset.
”Ymmärrän huolet, mutta samalla ajattelen, että me osaamme kyllä finanssialla hoitaa luottamuksellisuuteen, tietoturvaan ja sensitiivisyyteen liittyvät asiat. Meillä on kokemusta siitä, miten varmistamme, että asiakkaiden ja henkilöstön tietoja käsitellään turvallisesti eikä niitä päädy vääriin käsiin”, Nordean pääyhteyshenkilö Johanna Samun vakuutti.
Ilmarisen pääluottamusmies Jaana Rask-Alatalo iloitsi, että ”tekoäly vie työpaikat” -keskustelusta on siirrytty yhä enemmän sen ääreen, millaista osaamista generatiivisen tekoälyn käyttö työpaikoilla vaatii.
”Nyt on tärkeä varmistaa, että työntekijät ovat valmiita omaksumaan ja oppimaan uutta. Työnantajien on kuunneltava ja osallistettava työntekijöitä, jotta saamme varmuutta tekoälyn käyttöön”, Rask-Alatalo painotti.
”Sääntelyllä ei saa rajoittaa luovuutta ja kaventaa tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Kannustaisin HR:ää osaamistarpeiden arviointiin työpaikoilla. On tärkeä kannustaa opiskelijoita ja työntekijöitä luovaan tekoälyn käyttöön, jotta löydämme sen parhaat hyödyt tulevaisuuden työhön”, lehtori Kari Kattilakoski Business College Helsingistä totesi.
Ajatustori huipentui pienryhmäkeskusteluihin, joista jokaisessa oli mukana osallistujia pankki-, vakuutus- ja eläkeyhtiöistä sekä oppilaitoksista.
”Oli ilo kohdata tuttuja ja tutustua uusiin kollegoihin sekä yhteistyökumppaneihin. Monet haasteet ja mahdollisuudet ovat meille yhteisiä, mutta eri tahoilla niihin on löydetty vastauksia omista lähtökohdista. Tämä tarjosi uusia näkökulmia ja konkreettisia työkaluja kotiin vietäviksi”, FA:n Katja Repo totesi.
FinanssiAkatemian Ajatustori järjestettiin 20.3.2025 Danske Bankin tiloissa Pasilassa. Tilaisuuden tavoitteena on yhteisen ymmärryksen löytäminen sekä jäsenten välisen yhteistyön kehittäminen.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Yhteistyön voimalla kohti tulevaa – Ajatustorilla keskusteltiin teknologian ja generatiivisen tekoälyn osaamistarpeista finanssialalla

Finanssialan työehtosopimukset tukevat yrityskohtaista palkkakeskustelua

Finanssiala on kehityksen kärjessä generatiivisen tekoälyn hyödyntämisessä työpaikoilla – parhaat käytännöt löytyvät yhdessä tekemällä

Generatiivinen tekoäly taipuu moneen finanssialalla – miten se näkyy palveluissa, työn tekemisessä ja pankkien eettisissä ohjeistuksissa?
