Lämpimän syksyn jälkeen katseet on
käännettävä viimeistään nyt kohti tulevaa mökkikautta. Kun mökillä laittaa
syksyllä asiat järjestykseen, on keväällä helppo karauttaa pihaan, kaivaa grilli
naftaliinista ja ryhtyä nautiskelemaan. Mitä siis tehdä?
Eniten harmia mökeillä keväisin aiheuttamat talven aikana käyneet kutsumattomat vieraat – olivat ne sitten pitkäkyntisiä, mökin arvotavarat vohkineita ja mennessään paikat särkeneitä voroja tai harmaaturkkisia hiiriä. Molempien varalle voi varautua. Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen kehottaa harkitsemaan hälytysjärjestelmän hankintaa mökeille.
”Viime vuosina on näyttänyt siltä, että hälytysjärjestelmä suojaa pelkällä olemassaolollaan murtovarkauksilta. Niillä mökeillä, joilla hälytysjärjestelmä on ja siitä varoitetaan, ei käydä. Samalla naapurin valvomaton mökki kokee kovemman kohtalon”, Pänkäläinen kertoo. ”Mökille ei tietysti kannata jättää mitään kovin arvokasta talveksi, se on helpointa”, Pänkäläinen jatkaa.
Hiirten osalta on hyvä tarkastaa erilaiset ilmanvaihtokanavat ja muut raot. Ilmanvaihtokanaviin kannattaa laittaa suojaksi tiheä verkko, jotta ilma pääsee kiertämään mutta hiiret eivät. Muut raot on tukittava hiiren purukaluston kestävällä aineella.
Älä jätä puita myrskyn kaadettavaksi
”Jos mökissä on huono ilmankierto, voi tulisijasta jättää pellin auki. Silloin homehtumisriski on pienempi”, vinkkaa Pänkäläinen ja jatkaa: ”Veneet ja laiturit kannattaa nostaa tarpeeksi pitkälle kuivalle maalle ja lukita esimerkiksi tukevaan puuhun, jotta mahdollinen kevättulva ei vie niitä mukanaan.”
Pihapiiriin puustoon kannattaa luoda silmäys. Jos talvesta tulee leuto, ei routakerros kiinnitä puita tonttiin talvimyrskyn kestävästi. Jos mökin lähellä on suuria puita, kannattaa harkita niiden kaatamista itse ennen kuin myrsky ennättää. Mökin päälle kaatuessaan puut voivat tehdä mökin rakenteille suuria ja kalliita vahinkoja.