VH/6821/00.01.00/2024
Finanssiala ry (FA) kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksuja maksupalveluntarjoajien rajat ylittävistä maksuista käsittelevän ohjeen päivitysluonnoksesta. FA esittää lausuntonaan seuraavaa.
FA esittää, että sivulla 4 olevaan laiminlyöntimaksujen määräytymistaulukkoon lisätään tarkennus koskien yhteenliittymiä ja konserneja, joiden osalta laiminlyöntimaksun määräytymisperusteena käytettävänä maksutapahtumien lukumääränä ja euromääränä tulee käyttää yksittäisen maksunpalveluntarjoajan ilmoittamien maksutapahtumien lukumäärää/euromäärää eikä yhteenliittymän tai konsernin yhteenlaskettujen maksutapahtumisen lukumäärää/euromäärää.
Ohjeessa todetaan, että perusteltuna syynä, jolloin laiminlyöntimaksua voidaan kohtuullistaa tai se voidaan jättää kokonaan määräämättä, voidaan pitää esimerkiksi sitä, että tiedonantovelvollisen laiminlyönti on olosuhteisiin nähden vähäinen. FA ehdottaa, että ohjeeseen lisättäisiin maininta, että mikäli laiminlyönti johtuu raportoijasta riippumattomasta lähiaikoina tapahtuneesta muutoksesta raportointivelvoitteen laajuuteen tai sisältöön, se huomioitaisiin mahdollisen laiminlyöntimaksun suuruutta arvioitaessa. Tällainen mahdollisuus on huomioitu mm. EKP:n asetuksessa (EU) 2022/1917 tilastointiin liittyvien tiedonantovaatimusten noudattamatta jättämistä koskevista rikkomismenettelyistä ja päätöksen EKP/2010/10 kumoamisesta (Publications Office):
”(12) Yhdenmukaistettua lähestymistapaa olisi sovellettava kaikkiin EKP:n asetuksissa tai päätöksissä säädettyihin tilastovaatimuksiin. Jotta tiedonantajilla olisi riittävästi aikaa sopeutua uusiin tiedonantovaatimuksiin, EKP:n ei pitäisi käyttää oikeuttaan määrätä seuraamuksia 12 kuukauteen sen jälkeen, kun sovellettavan EKP:n asetuksen tai päätöksen mukainen tiedonantovelvollisuus on syntynyt ensimmäisen kerran. On myös tarpeen säätää, että tiedonantovaatimuksiin tehtäviä muutoksia, jotka muuttavat taustalla olevaa käsitteellistä viitekehystä tai lisäävät tietojen antamisesta aiheutuvaa rasitetta, olisi pidettävä olennaisina siirtymäjärjestelyjä sovellettaessa. Vakaviin väärinkäytöksiin ei pitäisi soveltaa siirtymäkautta.”
FINANSSIALA RY
Hannu Ijäs
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan