Palovaroitin on syytä asentaa jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja poistumistielle eli käytännössä eteiseen.
VN/12842/2024
Finanssiala ry (FA) edustaa tässä lausunnossa suomalaisia vahinkovakuutusyhtiöitä. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 7000 palovahinkoa, joiden korvaussumma nousee noin 200 miljoonaan euroon.
Vakuutusyhtiöt auttavat omalta osaltaan asiakkaitaan torjumaan vahinkoja muun muassa turvallisuus- ja suojeluohjeilla. Toimivat viranomaismääräykset ovat kuitenkin paloturvallisuuden perusta.
Asetusluonnokset ja niiden perustelumuistiot ovat selkeitä ja perusteltuja.
FA esittää kuitenkin seuraavia huomioita.
1 Sisäministeriön asetus paloilmoittimista ja automaattisista sammutuslaitteistoista
Asetusluonnoksen 2 §
Asetusluonnoksen 2 §:ssä säädetään paloilmoittimen toiminnallisista vaatimuksista suunnitteluun ja asennukseen liittyen. Asetusluonnoksen 8) -kohdassa edellytetään laitteisto suojattavaksi korroosiolta, lämpövaikutukselta tai muilta rakennuksen ympäristön olosuhteilta.
Paloturvallisuuslaitteistoissa on tietoteknisiä järjestelmiä, jotka ovat muiden tietoteknisten järjestelmien tavoin haavoitettavissa.
FA esittää, että paloilmoitin suojataan muiden järjestelmien tavoin myös kyberturvallisuusriskeiltä.
Asetusluonnoksen 9 §
Mikäli rakennus on varustettu paloilmoittimella tai automaattisella sammutuslaitteistolla, tulee näiden olla toiminnassa. Poikkeus- ja vikatilanteisiin tulee varautua ennalta selkein toimintaohjein.
FA pitää tarpeellisena ja onnistuneena, että 9 §:ssä hälytys- ja mahdolliset vikatilanteet on vastuutettu selkeästi:
- laitteiston hälytystilanteissa tavoitettavan yhteyshenkilön yhteystiedot pidetään esillä paloilmoitinkeskuksessa ja sprinklerikeskuksessa ja tarvittaessa muuallakin kiinteistössä
- hätäkeskusyhteyden kokeilut tehdään säännöllisesti
- järjestetään yhteysvikavalvonta hätäkeskusyhteydelle sekä vika- ja muille ilmoituksille
- määritetään toimenpiteet yhteysvikatilanteiden varalta
- määritetään menettelytavat laitteiston irtikytkemisessä ja toimintakuntoon palauttamisessa
2 Sisäministeriön asetus käsisammuttimista
Asetusluonnoksen 3 §
Asetusluonnos mahdollistaa kotitalouskäyttöön tarkoitetun käsisammuttimen painesäiliön värin poikkeamisen siitä, mitä 1 §:ssä säädetään. Käytännössä siis punaisesta.
FA pitää hyvänä, että standardin mukaisesta punaisesta väristä voi poiketa kotikäyttöön hankittujen käsisammuttimien osalta.
Toki sammuttimen tulee täyttää käsisammutinstandardin vaatimukset muilta osin ja siinä on oltava merkintä kotikäytöstä. Se, että sammutin olemukseltaan saadaan sopimaan sisustukseen, lisännee kiinnostusta käsisammuttimien hankintaan ja pitämiseen helposti saatavilla.
3 Sisäministeriön asetus palovaroittimista
Asetusluonnoksen 1 §
Asetusluonnoksen palovaroittimien vähimmäismäärä vastaa voimassa olevaa asetusta. Eli asunnon jokaista 60 m2 kohden on asennettava vähintään yksi palovaroitin ja vähintään yksi palovaroitin kerrosta kohti.
Tämä voi hyvin olla riittävä kirjaus palovaroitinten hankinta- ja kunnossapitovastuun siirtyessä huoneiston haltijoilta rakennuksen omistajille. Saman aikaisesti alan toimijat tuottavat yksityiskohtaisempaa tietoa palovaroitinten tarvittavista määristä ja sijoituksesta.
Esimerkiksi FA suosittaa palovaroittimia asennettavan riittävästi, kuitenkin siten, että palovaroitin tulee vähintään jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja poistumistielle eli käytännössä eteiseen.
Finanssiala ry
Taina Ahvenjärvi
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan