- Rahoitusalan palvelut ovat asiakkaille ja yhteiskunnan toiminnalle kriittisiä myös työrauhahäiriöissä.
- Suojelutyön tulisi kattaa välttämättömät rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä niiden edellyttämät hallinto-, tuki- ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseen liittyvät palvelut.
- Suojelutyön rajoista ja varmistamisesta tulisi sopia työehtosopimuskauden aikana ja sovittujen järjestelyjen jatkua, kunnes seuraava työehtosopimus ja siihen liittyvät suojatyöjärjestelyt ovat voimassa.
- Suojelutyön tulisi olla mahdollista myös tilanteessa, jossa finanssiyritys ja sen kriittisen palveluntuottajan henkilöstö ovat eri työehtosopimusten piirissä.
VN/1195/2024
Finanssiala ry yhtyy Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen Yrittäjien eriävissä mielipiteissä esitettyihin näkökohtiin. Finanssisektorin erityispiirteiden ja -tarpeiden osalta esitämme lisäksi seuraavaa:
- Rahoitusalan varautumisvaatimuksia on viime vuosina laajennettu merkittävästi. Vaatimuksia ja niiden kiristyksiä on perusteltu sillä, että sektori on kriittinen ja sen tarjoamat peruspalvelut ovat yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä kaikissa olosuhteissa.
- Toimialan pitkälle edenneestä digitalisaatiosta huolimatta palveluiden tarjoaminen edellyttää työrauhahäiriössäkin osaavaa, ammattitaitoista ja tehtäviinsä perehtynyttä henkilöstöä. Pidämme ehdottoman tarpeellisena, että suojelutyö laajennetaan kattamaan myös rahoitussektorin välttämättömät palvelut.
- HE-luonnoksessa suojelutyön piiriin kuuluvana palveluna mainitaan maksuliikenne. Pidämme rajausta kansalaisyhteiskunnan, yritysten ja julkisen sektorin tarpeisiin nähden liian suppeana ja katsomme välttämättömäksi, että suojelutyön piiri ulotetaan kattamaan muutkin yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömiksi arvioidut rahoituspalvelut. Näitä ovat mm. käteisraha- ja arvopaperipalvelut sekä vahvan sähköisen tunnistamisen palvelut.
- Erityisesti pitkäkestoisten työtaisteluiden varalta olisi myös tarpeen mahdollistaa suojelutyön teettäminen vakuutussektorilla, jotta eläkkeiden ja muiden kansalaisten toimeentulon kannalta välttämättömien etuuksien maksaminen voidaan varmistaa.
- Pakottavien säädösvaatimusten vuoksi edellä mainittujen välttämättömien rahoitus- ja vakuutuspalvelujen tarjoaminen ei ole mahdollista, elleivät myös niiden edellyttämät hallinto-, tuki- ja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseen liittyvät palvelut ole käytettävissä. Suojelutyön tarvetta arvioitaessa sen piiriin tuleekin lukea myös tällaiset palvelut.
- Hyvityssakolle esitetty määrä on matala verrattuna taloudellisiin menetyksiin ja haittoihin, joita jo lyhytkestoinen kriittisten finanssipalvelujen keskeytyminen aiheuttaisi toimialan yrityksille, asiakkaille ja muille tahoille. Pidämmekin tärkeänä, että suojelutyön rajoista ja varmistamisesta sovittaisiin osapuolten kesken työehtosopimuskauden aikana ja sovitut järjestelyt jäisivät voimaan, kunnes uusi työehtosopimus ja siihen liittyvät suojatyöjärjestelyt ovat voimassa.
- Lopuksi haluamme kiinnittää huomiota tarpeeseen huolehtia suojelutyön mahdollisuuksista myös silloin, kun kriittisen ulkoisen palveluntuottajan (esim. pankin IT-käyttöpalvelujen tai ICT infrastruktuuripalvelujen tarjoajan) henkilöstö on eri työehtosopimuksen piirissä. Finanssisektorille lainsäädännössä ja mm. Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa asetettu velvoite varmistaa palvelujensa toimivuus kaikissa olosuhteissa kattaa myös työrauhahäiriöt, ja suojelutyön tulisi olla mahdollista työnantajasta ja työehtosopimuksesta riippumatta.
FINANSSIALA RY
Tuomo Yli-Huttula
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan