Verkkoasiointi voi olla turvallista – huijareista huolimatta

Saamme jatkuvasti lukea valtavista rahasummista, joita on mennyt huijarien taskuun. Väärennetyt verkkopankkisivut, korulauseita latelevat rakkaushuijarit ja Postin nimissä tulevat tekstiviestit ovat kaikki kansalaisen rahojen perässä. Finanssiala ry:n kyselyssä yli neljännes vastaajista sanoo alkaneensa vältellä digipalveluiden käyttöä digihuijausten lisääntymisen vuoksi. Uskaltaako nettiin enää edes mennä?

Vastaus on, että kyllä uskaltaa. Verkkoasiointi on kaikesta huolimatta turvallista ja kätevää, kunhan muistaa muutaman perusasian.

======
Tärkeintä on unohtaa kiire ja pysähtyä varmistamaan, tietääkö ihan varmasti mitä on tekemässä ja kannattaako tähän nyt ihan heti reagoida.
======

Jos tekstiviesti varoittaa, että joudut vankilaan, jos et nyt heti maksa tätä erääntynyttä veroa, kannattaa miettiä, toimiikohan Suomen verottaja oikeasti näin. Tai mahtaako pankki tosiaan sulkea tilini, jos en heti kirjaudu verkkopankkiin sähköpostiviestissä olevalla linkillä. Myös satunnaisesti sosiaalisessa mediassa yhteyttä ottavaan, ikuista rakkauttaan vannovaan amerikkalaiseen upseeriin kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla.

Tärkeintä on unohtaa kiire ja pysähtyä varmistamaan, tietääkö ihan varmasti mitä on tekemässä ja kannattaako tähän nyt ihan heti reagoida.

Jos epäilee tulleensa huijatuksi, tulee ottaa välittömästi yhteys omaan pankkiin ja sitten poliisiin: nimenomaan tässä järjestyksessä. Mitä nopeammin pankki saa tiedon mahdollisesta huijauksesta, sitä suurempi on mahdollisuus, että rahat saadaan vielä palautettua.

Huijauksen uhrin ei myöskään pidä jäädä yksin, vaan kannattaa hakea rohkeasti apua läheisiltä ja tarvittaessa ammattilaisilta. Uhriksi joutuneen ei kannata soimata itseään. Kannattaa laittaa muistiin myös Suomi.fi:n opas nettirikosten uhreille https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto.

Kirjoitus on julkaistu myös Keskisuomalaisen mielipidesivulla.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan