Turvallisuus ei ole pelkästään toimivia palovaroittimia, voimassa olevia vakuutuksia ja aktiivisia poliisivoimia. Turvallisuutta on myös jokaisen oikeus olla oma itsensä.
Kun iso organisaatio osallistuu esimerkiksi Pride-viikkoon, kyse on arvojen esittelyn ohella viestinnästä: organisaatio haluaa kertoa sekä omille työntekijöilleen että asiakkailleen, että heidät hyväksytään sellaisina kuin ovat. Työntekijät ja asiakkaat voivat – esimerkiksi etnisestä taustastaan tai seksuaalisesta identiteetistään riippumatta – kokea olonsa turvalliseksi.
On typerää, että yhdenvertaisuudesta, syrjimättömyydestä ja rasismin vastustamisesta on tehty poliittinen kysymys. Monet julkiset keskustelijat poliitikkoja myöten ovat leimanneet yhdenvertaisuuskoulutukset vasemmiston huuhaaksi, ja esimerkiksi rasismia vastustamalla saa helposti etenkin sosiaalisessa mediassa vihervasemmistolaisen leiman. Lähimmäisten asiallinen ja tasavertainen kohtelu kuuluu ihmisyyteen eikä ole kiinni puoluekannasta.
======
Turvallisuutta voi heikentää myös sisältäpäin levittämällä vihaa.
======
Etenkin kansallinen turvallisuus on nyt tapetilla, kun naapurimaamme käy raakalaismaista hyökkäyssotaa Ukrainassa. Turvallisuutta voi heikentää myös sisältäpäin levittämällä vihaa ja rasismia ja halveksumalla yrityksiä parantaa yhdenvertaisuutta.
Hallituksen parjattu rasisminvastainen kampanja ei ole yhtään niin kädenlämpöinen kuin jotkin puheenvuorot antavat ymmärtää. Hallitus tarjoaa useita konkreettisia toimia, joilla parantaa turvallisuutta esimerkiksi työelämässä. Esimerkiksi anonyymit rekrytoinnit ja koulutukset rasistisen tai syrjivän käytöksen tunnistamiseksi ovat tärkeitä askeleita, kun työpaikoista ja sitä kautta koko yhteiskunnasta tehdään turvallisempi kaikille.
Myös Finanssiala ry on mukana hallituksen rasisminvastaisessa kampanjassa.
Etenkin johtavassa poliittisessa asemassa olevien syrjivät puheet horjuttavat osaltaan turvallisuutta. Päättäjillä on valtaa, jonka mukana tulee vastuu. Johtavassa asemassa olevilla tulee olla nollatoleranssi rasistiselle ja syrjivälle puheelle. Ne ruokkivat entisestään syrjintää ja antavat sille oikeutuksen.
Kirjoitus on julkaistu myös kolumnina Patina-lehdessä.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja