Valtiovarainministeriö (VM) päätti viime viikolla (21.10.2015) pyytää lausuntoja esitysluonnoksesta arvopaperisäilytyksen avaamiseen kilpailulle. On tärkeätä, että erityisesti osakeomistusten yleisöjulkisuuteen sekä viranomaisten tiedonsaannin turvaamiseen liittyvistä kohdista kuullaan virallisesti eri intressitahoja.
Yleisöjulkisuuden osalta VM esittää mallia, jossa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) käyttöliittymän välityksellä kuka tahansa voi hakea ajantasaiset tiedot suomalaisten osakeomistuksista suomalaisissa yhtiöissä. Tiedot saadaan sekä suorilta arvo-osuustileiltä että hallintarekisteritileiltä. Hallintarekisteritilejä saavat perustaa vain sellaiset Suomessa toimivat pankit, jotka rakentavat tietoyhteyden PRH:n järjestelmään.
Alun perin Finanssialan Keskusliitto (FK) ehdotti tätä reaaliaikaista yleisöjulkisuusmallia, kun toimittajajärjestöt reilu vuosi sitten tyrmäsivät valtiovarainministeriön työryhmän esityksen, jossa omistustiedot olisi saanut vain neljästi vuodessa.
Nyt VM:n esittämään malliin sisältyy yksi heikkous. Omistustietoja pitäisi käydä henkilökohtaisesti selaamassa PRH:n toimitiloissa sijaitsevalta päätteeltä. Tämä ei paranna nykykäytäntöä, jossa omistustietojen saanti edellyttää fyysistä käyntiä Euroclear Finlandin toimistossa Helsingissä.
FK on esittänyt, että omistustietojen kyselyjärjestelmästä pitäisi tehdä nettipohjainen, jolloin muun muassa maakunnissa työtään tekevät toimittajat pääsisivät yhtä helposti tiedon lähteelle kuin pääkaupunkilaiset kollegansa. Eikö tämä olisi aitoa ja tasapuolista avoimuutta?
Kesällä 2014 VM:n työryhmän muistiossa todetaan, että perustettavalla rekisterillä voitaisiin edistää tiedon tasapuolista saatavuutta esimerkiksi sähköisesti. Tietosuojavaltuutetun mukaan nettipohjainen kyselyjärjestelmä edellyttäisi erityissäännöksen, jollainen osakeyhtiölaissa on ollut jo vuodesta 1979.
Digitalisaatio, sähköinen asiointi ja sähköinen tunnistaminen ovat tätä päivää. Muun muassa osoitetietoja ja auton omistajatietoja on voinut kysellä netin välityksellä jo pitkään.
Nettipohjainen osakeomistusten kyselyjärjestelmä on toteutettavissa, jos niin halutaan. Eduskunta säätää lait. Näillä näkymin myöskään EU:n tietosuoja-asetus ei estä nettipohjaisen omistustietojen kyselyjärjestelmän luomista.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 30.10.2015.