Luonnon monimuotoisuuden pelastaminen vaatii toimia niin kotipuutarhurilta kuin elinkeinoelämältäkin – nyt on oikea aika aloittaa

Kolumnistin kuva

Olen hyvin innokas kotipuutarhuri. Kotimme pieni piha on ahdettu täyteen kukkapenkkejä sekä viljelylaatikoita. Harrastus on rakas ja tuo paljon iloa. Samalla se kuitenkin ilmentää konkreettisella tavalla maailmanlaajuista huolta; mihin ovat hävinneet pölyttäjät?

Luontokato ja sen vauhdikas eteneminen on pantu merkille tämän kotipuutarhurin lisäksi myös muualla. Se on tunnistettu ilmastonmuutoksen rinnalla yhdeksi aikamme suurimmista uhista. Se on uhka, joka vaarantaa monet elämän perusedellytyksistä. Luontokatoa eivät pääse pakoon myöskään yritykset: se tuo mukanaan merkittäviä riskejä liiketoimintaan.

Finanssialalla on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Finanssialan vaikutusmahdollisuudet perustuvat alan yhtiöiden asemaan liiketoiminnan rahoittajina, vakuuttajina ja sijoittajina. Sijoittajina ja aktiivisina omistajina finanssiyhtiöillä on mahdollisuus vaikuttaa suoraan omistamiensa yritysten toimintaan. Ja vaikka finanssiyhtiöt eivät voi tehdä päätöksiä valtaosasta yritysten tai julkisten toimijoiden investoinneista, niillä on mahdollisuus ja vastuu arvioida, onko toiminta luontoystävällistä ja kannattaako toimintaa mahdollistaa.

Suomalainen finanssiala ottaa vastuun vakavasti. Ala on tehnyt oman luontositoumuksen ja valinnut seurantaindikaattorit, joiden avulla finanssiyhtiöiden luontotoimien kehittymistä seurataan. Kukin yhtiö päättää itse omista toimistaan. Luontositoumus ja seurantaindikaattorit toimivat ikään kuin kompassina, jonka avulla on mahdollista seurata, olemmeko menossa alana oikeaan suuntaan. Tulokset on tarkoitus julkaista avoimesti vuosittain.

======
Finanssialan luontositoumus on kuin kompassi,

joka kertoo, olemmeko menossa alana oikeaan suuntaan.
======

Alan yritykset eivät ole samasta puusta veistettyjä – se on suomalaisen finanssialan erityispiirre ja rikkaus. Finanssiyhtiöiden lähtökohdat luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi ovat erilaisia. Jotkut ovat siinä jo pitkällä, toisten luontomatka on vasta alkamaisillaan.

Kuten todettu, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on perustavanlaatuinen uhka. Mukaan talkoisiin tarvitaan meitä kaikkia. Haluan kannustaa kaikkia FA:n jäsenyhtiöitä raportoimaan luontositoumuksen mukaisesti omista toimistaan – siitäkin huolimatta, että niitä ei juurikaan vielä olisi.

Ei pidä ajatella niin, että vain pitkällä olevat yhtiöt voivat osallistua. Päinvastoin – luontositoumus antaa erinomaisen tilaisuuden aloittaa myös niille, jotka ovat vielä matkansa alussa. Ei ole mitään syytä hävetä, jos konkreettiset luontotoimet vielä jäävät laihoiksi. Tärkeintä on, että lähtee matkalle mukaan ja aloittaa – opettelee, harjoittelee ja parantaa.

Meillä kaikilla, myös elinkeinoelämällä, on oma vastuunsa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Luonnon huomioiminen on paitsi sen moraalinen velvollisuus, myös tulevaisuuden liiketoiminnan edellytys.

Lasten vesivärisiveltimelläkin voi tarvittaessa pölyttää kotipihassa kasvavat kesäkurpitsat, mutta itse yritän omalta osaltani kehittää kotipuutarhastani mahdollisimman monimuotoisen ja pölyttäjäystävällisen. Samalla tavalla myös koko elinkeinoelämän pitää kääriä hihat ylös ja ryhtyä todella töihin luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan