"Pysäköin autoni työpaikkani parkkipaikalle. Jahas, lunta on tullut hieman lisää. Autosta ulos, vasen käsi ulsterin taskuun varmistamaan, olihan kulkulätkä mukana. Luisk! Kaikki tapahtui käsittämättömän nopeasti: jään päällä oli uutta lunta, jalassa oli sisäkelin kengät ja sitten mentiin nurin. Käsi oli edelleen takin taskussa, ja kaatuminen tapahtui kyljelleen tämän käden päälle. Vihlova kipu olkapäässä ja kädessä. Ei muuta kuin päivystykseen!"
Pysytään siis pystyssä! Kengät kelin mukaan. Käytä liukuesteitä.
Pysy pystyssä -kampanja on muistuttanut näistä asioista jo kymmenen vuotta, mutta silti joka neljäs meistä liukastuu. Ja noin puolet loukkaa itsensä.
Liukastumiset ovat erityisesti työikäisten riesa. Työmatkatapaturmista 73 prosenttia tapahtuu kaatumalla, liukastumalla tai kompastumalla. Ken eniten liikkuu, hälle sattuu ja tapahtuu.
Jokunen vuosi sitten Tapaturmavakuutuslaitosten liitto tilastoi yhden päivän työmatkatapaturmien määräksi 1280 kappaletta. Yhtenä päivänä. Mitkä kustannukset liukastumista aiheutuukaan yhteiskunnalle, työnantajille, vakuutusyhtiöille ja kaatujalle itselleen. Kivusta ja särystä puhumattakaan.
Meidän työikäisten pitäisi muistaa ennakointi. Että kiire on liikkujan vihollinen talvella. Tarkista aamulla ennen töihin lähtöä myös säätiedot. Valitse kengät kelin mukaan ja käytä liukuesteitä. Ne eivät ole pelkästään mummoille tarkoitettu. Ne ovat halpa tapa pitää itsensä pystyssä.
Ei yhtään liukastumistapaturmaa tänä talvena, kiitos!