
Komission helmikuussa julkaiseman vihreän Omnibus-paketin säädösten on tarkoitus virtaviivaistaa sääntelyä ja keventää yritysten kestävyysraportointia. Tavoite on kannatettava: sääntelyn asettamien liian raskaiksi osoittautuneiden velvoitteiden keventäminen on tervetullutta ja tuo useimmiten säästöjä vihreän siirtymän tavoitetta vaarantamatta.
Poukkoileva ja hätäisesti valmisteltu sääntely on myrkkyä. Kun velvoitteita vähennetään, saattaa se aiheuttaa ongelmia toisaalla.
Komission kaavailun mukaan kestävyysraportointidirektiivin vaatimukset keskitettäisiin suuriin, vähintään 1000 ihmistä työllistäviin yrityksiin. Kestävyysraportointi edellyttää yrityksiltä vuosittain tietoja esimerkiksi ympäristöä, ihmisoikeuksia ja muita sosiaalisia sekä hallinnollisia seikkoja koskevista vaikutuksista.
Ainoastaan asiakasyrityksistä saatavan datan avulla finanssiyhtiöiden on mahdollista tehdä aidosti kestäviä päätöksiä. Ilman dataa finanssiyhtiöiden on mahdotonta luotettavasti arvioida rahoitettavien kohteiden kestävyyttä.
Suurilla yrityksillä on myös suurimmat vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön. Yritykset – suuret tai pienet – eivät kuitenkaan elä tyhjiössä, ja suuryritykset tarvitsevat edelleen samat tiedot alihankkijoiltaan, joista osa saattaa olla pienuutensa takia velvoitteista vapaita. Datan saatavuus kärsii, ja se pitää korvata arvioilla ja laskelmilla, jotka ovat aina todellista dataa epätarkempia.
Finanssitoimialaan kohdistuu paljon omaa sääntelyä ja raportointivelvoitteita, joiden toteuttamista datan saannin vaikeuttaminen hankaloittaisi. Tämän vuoksi muun muassa riskienhallintasääntely vaatisi hienosäätöä.
Esimerkiksi pankkien ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuutta säätelevät CRR ja Solvenssi II sekä tiedonantoasetus SFDR vaativat datan keruuta asiakasyrityksiltä ja finanssiyrityksen oman toiminnan raportointia. Finanssialalle ei tulisi sälyttää huomattavasti reaalitalouden yrityksiä raskaampia raportointi- ja tiedonkeruuvelvoitteita riippumatta yhtiön koosta. Tämän vuoksi myös finanssialan sääntely vaatii samanaikaista uudelleen tarkastelua.
Epätäydellinen data heijastuu suoraan riskienhallinnallisten edellytysten täyttämiseen. Se voi pahimmillaan nostaa finanssiyhtiöiden pääomavaatimuksia, millä puolestaan on epäsuotuisia heijastevaikutuksia reaalitalouden yhtiöille.
======
Kasvua ja säästöjä ei pidä etsiä tulevien sukupolvien kustannuksella.
======
Raportointivelvoitteiden keventäminen ei saa myöskään jarruttaa ilmastotoimia ja luontokadon torjuntaa. Vihreä siirtymä on yksi EU:n keskeisistä kilpailutekijöistä. Kasvua ja säästöjä ei pidä etsiä tulevien sukupolvien kustannuksella.
Sääntelyn sujuvoittaminen on tervetullutta, ja vaikuttavaa politiikkaa on mahdollista tehdä muillakin tavoin kuin raportointia lisäämällä. Komissiolla on syytä olla taskussaan selkeä näkemys vihreän siirtymän edistämisestä ja luontokadon torjunnasta.
Tällaisenaan komission ehdotus vihreäksi Omnibus-paketiksi on hyvä alku. Ehdotus vaatii vielä hiontaa ja miettimistä, jotta siitä tulee kaikkien osapuolten – myös tulevien sukupolvien – kannalta toimiva.
Jäikö kysyttävää?
|Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja

Hurraa sääntelyn yksinkertaistamiselle! Velvoitteita ei saa karsia poukkoillen eikä ympäristötavoitteista tinkimällä

Myös elinkeinoelämän pitää aktiivisesti torjua luontokatoa

Yritysten kestävän rahoituksen raportointivaateita ei pidä keventää ympäristön kustannuksella

Luonnon monimuotoisuuden pelastaminen vaatii toimia niin kotipuutarhurilta kuin elinkeinoelämältäkin – nyt on oikea aika aloittaa
