Etätyö tuo kaupungin TET-mahdollisuudet perämetsien teineille

Kirjoittaja katsoo vasemmalle käsi huulilla ja pohtii

Muistatko TET-harjoittelun? Epäilemättä muistat. Viikon mittainen tutustuminen työelämään on koululaiselle usein todella mieleenpainuva kokemus, sillä se on jotain niin – erilaista.  

Niihin aikoihin, kun nuoruuteni oli kiistaton eikä väljästi määriteltävissä kuten nykyään, asustin pienellä paikkakunnalla Pohjois-Savossa. Olin niin sanotusti kynämiehittäin suuntautunut. Minulle mielenkiintoisia TET-harjoittelupaikkoja ei ollut kotikylällä pilvin pimein. Onnekseni isosiskoni opiskeli Jyväskylässä ja tarjosi ystävällisesti opiskelijaluukkunsa nurkkaa TET-viikkojeni ajaksi. Viikkoja oli yläasteella kolme. Hankkiuduin joka kerta siskon nurkkiin Jyväskylään isommille kylille ja tietenkin seikkailuun. 

Olin onnekkaassa asemassa. Ei kaikilla ollut siskoni kaltaista mahdollisuutta. Siskoni vieläpä laajensi ajatteluani ja vinkkasi parista paikasta, joista TET-harjoittelua kannattaisi kysyä, mutta jotka eivät olleet tulleet minulle maalaispoikana mieleenkään. Pääsin yliopistolle ja sanomalehti Keskisuomalaiseen. Ei kotipaikkakunnaltani Rautalammilta käsin olisi ollut mitään mahdollisuuksia sellaisiin harjoittelupaikkoihin. 

Koronan aiheuttama työelämän valtaisa etäsiirtymä avaa mahdollisuuksia uudistaa myös vanhaa kunnon TET-harjoittelua paljon tasa-arvoisemmaksi ja laaja-alaisemmaksi niin, että isojen kaupunkien työharjoittelupaikat ovat myös peräkylien nuorten ulottuvilla. 

======
Etä-TETin hyvä puoli on se,
että sitä on pakko suunnitella
jonkun verran etukäteen.
======

Marraskuussa järjestettiin maailman suurin etä-TET. Siihen osallistui yli 3000 nuorta eri puolilta Suomea. Sen järjesti Talous ja nuoret TAT yhdessä viiden eri toimialaliiton kanssa. Finanssialaa esiteltiin maanantaina, teknologiateollisuutta tiistaina, kemianteollisuutta keskiviikkona, palvelualoja torstaina ja perjantaina oli kaupan alan työpaikkojen vuoro. Joka päivä oli videovierailuja useammassa yrityksessä, tarinoita työstä ja yritysten antamia tehtäviä, joita nuoret saivat tehdä pienryhmissä. Pääkonttoritason harjoittelukokemus pystyttiin tarjoamaan sinne perämetsäänkin, jos vain oli internet-yhteys. Ja kyllähän sellainen aina löytyy. 

Olin mukana suunnittelemassa finanssialan päivää – siinä oli paljon työtä, mutta lopulta vaivannäkö palkitsi. Tuhannet nuoret saivat kosketuksen työelämään ja pääsivät tekemään hyvin tyypillisiä nykyajan etätyöelämästä tuttuja suunnittelu- ja analyysitehtäviä pienryhmissä. Työnantajan kannalta etä-TET-viikko oli loistava esimerkki hyvästä skaalautuvuudesta: Laadukkaan TET-harjoittelun järjestäminen näet vaatii vaivannäköä, sillä fiksun, kehittävän ja mielenkiintoisen ohjelman räätälöinti nuorelle ei ole helppo nakki. Mutta jos siitä voivat nauttia kymmenet, sadat tai tässä tapauksessa tuhannet nuoret, alkaa vaivannäkö maksaa itseään takaisin moninkertaisesti.   

Etä-TETin hyvä puoli on se, että sitä on pakko suunnitella jonkun verran etukäteen. Minun on vaikea kuvitella, että etä-TETiä tarjottaisiin sillä huonoimmalla metodilla, jossa maanantaina kahvihuoneessa ihmetellään sinne saapunutta teiniä ja sitten koetetaan lennosta keksiä jotain kahvinkeitto-luokan tehtäviä. 

======
”Ennen mua ei kiinnostanut mikään

– nyt mua kiinnostaa nää kaikki.”
Se on ysiluokkalaiselta aika paljon sanottu.  
======

Kuulin työkaveriltani, miten hänen tyttärensä oli ollut eräässä tavaratalossa viikon verran järjestelemässä henkareita. Muutaman päivän päästä oli tultu kertomaan, että tapa, jolla he olivat henkareita järjestelleet, oli väärä. Herra isä mitä touhua. Voi vain kuvitella, miten hieno, valoisa ja intoa herättävä kuva työelämästä on välittynyt noin virikkeellisen, mielenkiintoisen, haastavan ja vaihtelua tarjoavan TET-viikon jälkeen. Jos tarjolla on noin synkkää puuhaa, joka osoittautuu vieläpä turhaksi, kannattaisi ennemmin olla tarjoamatta TET-paikkaa ja tehdä siten palvelus omalle työnantajalle. En jaksa uskoa, että nuori sen kokemuksen jälkeen kovin mielellään menee ostamaan niistä vaatehenkareista vaatteita tai pohtii liikettä – tai koko toimialaa – varteenotettavana työmahdollisuutena.   

Onnistuessaan TET-harjoittelu on jotain ihan muuta. Kun viikon mittainen maailman suurin etä-TET läheni loppuaan, osa oppilaista harmitteli chatissa ääneen, miten on kurjaa, kun tutustumisviikko loppuu. Huikein palaute oli yksinkertaisuudessaan koskettava: ”Ennen mua ei kiinnostanut mikään – nyt mua kiinnostaa nää kaikki.” Se on ysiluokkalaiselta aika paljon sanottu.  

Kolumni on julkaistu aiemmin Kalevassa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan