Monet meistä haluavat nyt kiireellä auttaa Ukrainaa ja sen kansaa. Se on hyvä, sillä paljon apua tarvitaan. Kannattaa kuitenkin hetki miettiä, mitä kautta avustuksensa laittaa liikkeelle. Ihmisten auttamishalu houkuttelee myös huijareita.
Sosiaalisessa mediassa pyörii lukuisia rahankeräyskampanjoita, joista osassa rahaa pyydetään suoraan ukrainalaisille pankkitileille. Äkkiseltään se voi tuntua nopealta ja hyvältä tavalta auttaa. Varminta ja turvallisinta on kuitenkin ohjata avustusrahat suomalaisen pankin ja Suomessa toimivan avustusjärjestön kautta. Emme tiedä, kuinka pahoin sota on vaurioittanut ja vaurioittaa Ukrainan infrastruktuuria ja mitkä ovat sen vaikutukset maan pankkitoimintaan. Raha ei välttämättä löydäkään perille. Myös huijausten riski on suuri, jos ei varmasti tunne ja tiedä kanavaa, jota pitkin avustusrahaa lähettää.
Ukrainan kansan hätä on herättänyt suomalaisissa myös halun auttaa jollain tapaa konkreettisesti. Yksittäiset ihmiset ovat perustaneet avustusryhmiä ja keränneet tavaraa autolasteittain toimittaakseen ne henkilökohtaisesti perille esimerkiksi Puolaan, jossa sotaa paenneita ukrainalaisia on paljon.
Viralliset avustusjärjestöt muistuttavat, että vilpitön auttamishalu voi kääntyä jopa haitaksi. Tilanne kriisialueilla on hallitsematon. Auttajasta voi äkkiä tulla autettava. Avustustarvikkeillekaan ei välttämättä löydy jakeluketjua, ellei sellainen ole etukäteen tiedossa.
Rahalahjoitus onkin tässä vaiheessa turvallisin ja tehokkain tapa auttaa. Varminta on lahjoittaa tunnetulle Suomessa toimivalle ja hätäapua välittävälle avustusjärjestölle, joka tuntee Ukrainan olosuhteet ja jolla on paikalliset kumppanit. Nämä toimijat ovat luotettavia, kokeneita ja EU:n päteväksi arvioimia humanitaarisen avun toimittajia
Tunnettuja avustusjärjestöjä ovat esimerkiksi YK-organisaatiot, joista ainakin Suomen Unicef ja Suomen UN Women keräävät varoja Ukrainan auttamiseksi. Suomalaisista kansalaisjärjestöistä ainakin Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset, Fida ja World Vision ovat paikan päällä Ukrainassa ja ovat aloittaneet hätäapukeräyksen.
Kannattaa lisäksi muistaa, että rahankeräykseen tarvitaan aina rahankeräyslupa. Sotatilanteessa ja humanitaarisessa avustustyössä isoilla ja tunnetuilla toimijoilla on jatkuva rahankeräyslupa ja käytännössä vain ne pystyvät toimittamaan avun varmimmin perille. Keräyksen laillisuus kannattaa tarkistaa poliisin ylläpitämästä listasta.
Konkreettisenkin auttamisen aika voi koittaa jo pian, kun sotaa pakenevia ukrainalaisia alkaa saapua Suomeen. Pakolaisten auttamiseen ja uuteen asuinmaahan sopeutumiseen tarvitaan myös vapaaehtoisia.
Finanssiala ry julkaisi 1.3. kysymyksiä ja vastauksia -sivun Venäjän sotatoimien ja Venäjä-pakotteiden vaikutuksista finanssialaan ja sen tarjoamiin palveluihin. Päivitämme sivustoa tarpeen mukaan osoitteessa finanssiala.fi.
Janoatko lisää?
Tähän aiheeseen liittyviä uutisia ja kolumneja